Prelević o BIA: Fokus će biti na unutrašnjem neprijatelju

Vesti 31. avg 201718:32 > 19:10
N1

U Skupštinu Srbije, po hitnom postupku, stigle su izmene Zakona o Bezbednosno - informativnoj agenciji, kojima se jačaju ovlašćenja direktora BIA. Od toga ko će raditi u službi do toga kolike će biti plate zaposlenih - odlučivaće Bratislav Gašić. Stranke opozicije kažu da upravo prisustvujemo stvaranju stranačke obaveštajne službe.

Bratislav Gašić postaje „sve i svja“ u Bezbednosno informativnoj agenciji – u jednoj rečenici, to donose izmene i dopune Zakona o Agenciji koje direktoru daju odrešene ruke da:

– odlučuje o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Agenciji (uz prethodnu saglasnost Vlade), dosad je samo davao blaža uputstva

– direktor BIA odlučuje i ko će dobiti posao u Agenciji, a novi zakon daje odgovor i na to kako će ga dobiti – bez konkursa

– Bratislav Gašić će čak odlučivati i o tome kolike će biti plate zaposlenih, budući da prema novom zakonu on određuje koeficijente, a biće slobodan i da nagradi one koje želi

– da li pripadnici BIA rade dobro ili ne – ocenjivaće, naravno, Gašić.

Nekadašnji koministar policije i član Pokreta slobodnih građana Božo Prelević kaže da bi ovo sve građane trebalo da uplaši i podseća da su istovremeno s izmenama Zakona o BIA u toku suđenja bivšim pripadnicima službe.

„Služba BIA ili ranijeg DB-a je užasno opasan instrument. I ako vas samo podsetim kakva su aktuelna suđenja u Specijalnom sudu danas, na šta nam liče štampani režimski mediji, vi vidite da će fokus te službe umesto na organizovani kriminal i borbu protiv terorizma, biti usmeren ka unutrašnjem neprijatelju. I ja im predlažem da samo sagrade… da vide neko lepo mesto za Goli otok“, kaže Prelević.

DS upozorava da BIA nije, kako kažu, „stranačko obezbeđenje Srpske napredne stranke“ i da Gašić ne sme bez konkursa da zapošljava kandidate i BIA pretvara u stranačku policiju.

Prema mišljenju Nove stranke, Agencija gubi pravo da se naziva bezbednosnom, jer bezbednost svih građana, kažu, prinosi kao žrtvu Vučićevom oltaru bestijalnosti i želje za svemoći.

SNS optužuje DS da plasira laži o BIA i poručuju da im to neće pomoći da, kako kažu, narod zaboravi da njihov kandidat za predsednika Srbije Saša Janković smatra da treba ubiti izabaranog predsednika Aleksandra Vučića.

Na zaposlene u BIA dosad su primenjivana pravila koja važe za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, novi Zakon o policiji više ne odgovara Agenciji, kako se navodi, zbog njene specifične prirode.

Zato Transparentnost Srbija pita – ako Zakon o policiji iz januara 2016. pravi toliki problem, kako je Agencija uopšte funkcionisala poslednjih 17 meseci?

Zakona o BIA samo je još jedan u nizu koji se donosi po hitnom postupku. Zašto i šta je toliko hitno?

U obrazloženju se navodi da, u suprotnom, BIA ne bi mogla delotvorno da zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, što bi, kako kažu, moglo da ima štetne posledice po bezbednost samih građana.