Kancelarija za KiM: Pritvor Mitroviću – zastrašivanje Srba

Vesti 30. avg 201714:59 > 22:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da se, određivanjem pritvora od 30 dana Bogdanu Mitroviću, kosovsko pravosuđe priključilo kampanji zastrašivanja srpskog naroda i još jednom potvrdilo da nije spremno i doraslo da samostalno deli pravdu.

Kako je istaknuto, odmah po hapšenju Mitrovića u ponedeljak kod Suve Reke, Kancelarija je zvaničnim kanalima izrazila najoštriji protest međunarodnim misijama i organizacijama na Kosovu, upozorivši da su optužnice za navodne ratne zločine godinama instrument za opstrukciju povratka raseljenih.

Od međunarodnih instanci, pre svega Euleksa, zatraženo je da preduzmu mere kako bi se sprečilo da progon i maltretiranje nevinog čoveka budu nastavljeni, uprkos sasvim jasnim indicijama da je ovde reč o političkoj i kriminalnoj instrumentalizaciji pravosuđa.

Ukoliko Euleks ne preuzme ovaj postupak, na Kosovu će, umesto postupnog uspostavljanja vladavine prava, biti eskalacija vladavine sile i bezakonja, ocenjeno je u saopštenju, i najavljeno da će o hapšenju biti informisani i najviši predstavnici EU u Briselu.

Mitrovića optužuje komšija Albanac

Sud u Prizrenu odredio je 30 dana pritvora Mitroviću, a advokat Dejan Vasić, koji je prisustvovao današnjem saslušanju, rekao je RTS da je njegov klijent optužen po iskazu njegovog komšije Albanaca.

Taj svedok, prema Vasićevim rečima, tvrdi da je Mitrović u selu Sopina u opštini Suva Reka 1999. godine navodno učestvovao u događajima koji imaju elemente zločina protiv civilnog stanovništa.

Mitrović je tokom saslušanja odbacio te navode kao netačne, navodeći da nema bilo kakve veze sa ratnim zločinima, dodajući da je tokom rata, njegovom zaslugom, Albancu koji ga optužuje, sačuvana imovina.

Vasić smatra da se dela za koji se Mitrović tereti da je učinio tokom rata mogu smatrati netačnim i da se ne mogu kvalifikovati kao ratni zločin. Pitanje, kako kaže, zašto je on to čekao sve ove godine.

„Da se tek u maju mesecu setio da je Bogdan Mitrović učestvovao u tome, leži u činjenici da je taj svedok uzurpirao Mitrovićevu kompletnu imovinu, njegov lokal, sve što je porodica Mitrović imala, i na ovaj način pokušava da tu svoju pljačku legalizuje“, naglašava Vasić.

Vasić kaže da će se, po svoj prilici, ovim slučajem baviti isključivo sudije Albanci, i da će to biti prvi slučaj da međunarodne sudije neće biti uključene u jedan proces u kojem se pominje ratni zločin.

Mitrović će tokom pritvora biti u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu.