Ministarstvo podržalo Dikovića: FHP narušava ugled Srbije

Vesti 29. jan 201516:47 > 16:54
Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane najoštrije je osudilo današnje istupanje predstavnika Fonda za humanitarno pravo i njihove tvrdnje da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković učestvovao u zločinima na Kosovu 1999. godine.

Tvrdnje o posedovanju navodnih dokumenata, koji ukazuju na odgovornost Dikovića za zločine počinjene u selima Razala i Staro Čitakovo na Kosovu i Metohiji, u aprilu i maju 1999. godine, kada je komandovao 37. motorizovanom brigadom, doživljavaju se kao nastavak očigledne orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane, navodi se u saopštenju.

Takvi javni istupi Fonda za humanitarno pravo ocenjuju se kao direktno narušavanje ugleda Srbije i njene Vojske i ministar odbrane Bratislav Gašić pruža bezrezervnu podršku generalu Dikoviću, koji već godinama sa uspehom vodi Vojsku Srbije.

Da se radi o smišljenim napadima utoliko je jasnije jer je reč o istim tvrdnjama koje su javnosti predočavane i 2011. godine, kada je Diković imenovan za načelnika Generalštaba.

Zbog tih optužbi Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i Nataše Kandić i taj proces je u toku.

U saopštenju se ističe da se Fond za humanitarno pravo ponovo poziva na navodna vojna i policijska dokumenta i izjave svedoka pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu i do danas ostaje jedina institucija koja sa navedenim zločinima povezuje generala Dikovića.

To unosi opravdanu sumnju u stvarne namere i cilj ovakvih optužbi, koje je Ministarstvo odbrane oštro osudilo 2011. godine, a to čini i danas, u uverenju da će javnost znati da odvoji neargumentovane optužbe od ugleda koji Vojska Srbije uživa kao institucija od najvišeg poverenja građana, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.