Dačić zadovoljan boravkom u Africi

Vesti 27. jan 201517:46 > 17:49
Izvor: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova, Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je njegov boravak na zasedanju Izvršnog saveta Afričke unije u Adis Abebi bio uspešan i da su ostvareni glavni ciljevi nastavljanja dobrih odnosa sa afričkim zemljama i vođenja razgovora na temu Kosova.

Dačić je podsetio u izjavi za novinare da je Srbija imala status posmatrača u Afričkoj uniji od 2005. ali da je sada cilj bio ponovno uspostavljanje bilateralnih i multilateralnih odnosa sa AU u celini i sa pojednim važnim afričkim zemljama, imajući u vidu tradicionalno prijateljstvo koje postoji.

Dačić je rekao da he imao čitav niz veoma uspesnih sastanka sa predsednicom AU Nkosazanom Dlamini Zumom, sa zamenikom predsedavajuće Komisije Afričke unije Erastusom Mvenčom, sa komesarom za mir i bezbednost i da su se dogovorili da odnosi Srbije i Afričke unije napreduju i da se do leta potpiše sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i AU.

Na bilateralnom planu održan je i čitav niz sastanaka sa ministrima spoljnih poslova više zemalja, uključujući sa etiopskim domaćinima, sa ministarkama spoljnih poslova Kenije i Južnoafričke Republike, s ministrima Zambije, Konga, Madagaskara, Mozambika, Kameruna, Egipta i drugih zemalja.

„Mi smo naravno to pitanje vezali sa drugim ciljem naše posete, a to je razgovor na temu Kosova, odnosno naša zelja da još jednom objasnimo dodatno našu poziciju. Mogu da kažem da imajući u vidu oba ta naša cilja, da uspostavimo dobre odnose sa africkim zemljama i drugo kad je u pitanju Kosovo, da smo imali veoma dobre rezultate tih sastanaka“, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da najveći broj africkih zemalja nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da je u razgovoru sa ministrima tih zemalja dobio veoma čvrsto obećanje da tu poziciju neće menjati, „naročito u vreme kad Srbija ima veoma konstruktivan pristup i kad aktivno učestvuje u dijalogu sa Pristinom u Briselu“.

Šef diplomatije je rekao i da će Srbija postaviti dobre odnose sa afričkim zemljama kao prioritet u narednom periodu.