Dačić: Želimo da jačamo odnose sa Afričkom unijom

Vesti 25. jan 201518:07 > 18:16
Izvor: EPA

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi da razvija dobre odnose i ekonomsku i političku saradnju sa zemljama Afričke unije.

Dačić, koji će sutra učestvovati na 26. zasedanju Izvršnog saveta Afričke unije u Etiopiji, rekao je novinarima da Srbija, kao pravni naslednik Jugoslavije, želi da razvija dobre odnose sa svojim tradicionalnim prijateljima u Africi.

„Tito je imao veliku ulogu i značaj za afričke zemlje i želimo da tu tradiciju nastavimo“, rekao je Dačić i dodao da će zato Srbija i ubuduće biti prisutna na sastancima Afričke unije.

Šef srpske diplomatije je rekao da su između Etiopije i Srbije postoji tradicionalno dugogodišnje prijateljstvo još iz Titovog doba i da i sad država želi da ti odnosi budu što bolji i da se brže razvijaju.

„Želimo da imamo što više političkih poseta i konsultacija, da razvijamo ekonomsku saradnju, koja može da bude bolja nego do sad“, kazao je ministar spoljnih poslova.  

„Ja sam ovde došao kao prijatelj kod prijatelja“, istakao je Dačić.

Kako je ranije najavljeno, Dačić će se tokom boravka u Adis Abebi sastati sa predsednicom Komisije Afričke unije Nkosazanom Dlamini-Zumom i drugim visokim funkcionerima Komisije Afričke unije, uključujući i zamenika predsedavajućeg Afričkoj uniji Erastusa Mvenču, kao i komesara za mir i bezbednost Smail Šergija.

Najavljeno je da će se Dačić sastati i sa šefom diplomatije Etiopije, kao i sa ministrima spoljnih poslova Alžira, Angole, Maroka, Kenije i drugih afričkih zemalja sa kojima Srbija želi i dalje da unapređuje bilateralne odnose i politički dijalog, a posebno ekonomsku saradnju za koju postoje značajne mogućnosti i obostrani interes.