Saradnja tužilaštva i policije protiv nasilja u porodici

Vesti 24. jan 201518:26 > 18:33
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da je neophodna saradnja tužilaštva i policije kako bi se brzo reagovalo i omogućilo prikupljanje kvalitetnih dokaza u slučajevima nasilja u porodici.

„Cilj nam je pravosnažna i osuđujuća presuda za nasilnika, a to možemo samo uz jake dokaze“, rekla je Dolovac u Palati Srbije na početku sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem, direktorom policije Miloradom Veljovićem i načelnicima policijskih uprava.

Ona je rekla da se neretko desi da protiv nasilnika postoji veći broj prijava, ali da zbog nedostatka materijalnih dokaza ne može adekvatno da se reaguje.

Ona je poručila da pred nasiljem u porodici ni jedan deo društva ne sme da zatvara oči i da to nije posao samo za tužilaštvo i policiju.

Takođe je istakla bitnost potpunog usklađivanja i standardizacije srpskih propisa u toj oblasti sa propisima EU i drugih međunarodnih organa i institucija.

Pojačana obuka policije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je pojačanu obuku policije kako bi se smanjio broj slučajeva nasilja u porodici.

„Moramo hitno i efikasno da delujemo i pojačamo stepen obučenosti policije“, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, srpska policija angažovaće i strane partnere za dodatnu edukaciju policije za postupanje u slučajevim porodičnog nasilja.

On je naveo da policija mora da bude partner žrtvama i da energičnije radi na suzbijanju takvih pojava, poručivši policajcima da nije dovoljno samo reagovati tako što će se žrtva odvesti u sigurnu kuću, već da se mora delovati i preventivno.

Ministar je najavio i da će svim policijskim uprava i građanima uskoro biti dostupan pisani metrijal koji će se ticati borbe protiv nasilja u porodici.