Restituciju poljoprivrednog zemljišta otežavaju uzurpatori

Vesti 23. avg 201718:02 > 18:05
N1

Restitucija poljoprivrednog i građevinskog zemljišta je mučna tema, a otežavaju je uzurpatori i oni koji su besplatno dobili od države građevinsko zemljište, složili su se u Danu uživo Srtahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju i Mile Antić iz Mreže za restituciju.

„Otpori dolaze kod vraćanja poljoprivrednog zemljišta, koje je vredan resurs. Neotvorene su priče vezane za uzurpaciju, nelegalno ili privilegovano korišćenje. Oni koji ostvaruju velike profite na sve načine pokušavaju da spreče restitucije. Moram da kritikujem Upravu za poljoprivredno zemljište“, rekao je direktor Agencije za restituciju i dodaje da uzurpacije zemlje nema bez korupcije.

On ističe da je priča o građevinskom zemljištu posebno mučna i gadna tema, zbog koje, kako kaže, može i glava da se izgubi.

„Gubitak države je milijardu evra zbog uzurpacije, nelegalne gradnje i besplatne dodele zemljišta koje je kasnije komercijalizovano“, kaže Sekulić.

Mile Antić kaže da je otpor kod vraćanja građevinskog zemljišta 10 do 100 puta veći nego kod poljoprivrednog jer su iprofiti veći.

„Imamo predstavnika vlade koji izađe u javnost i govori o tome da će se mladim bračnim parovima dodeljivati po 50 hekatara na poklon i sredstva koja će ići do 300 hiljada evra. Izvinite, a šta su bivši vlasnici. Prepoznali smo jednu veliku diskriminaciju. Šta, oni treba da se učlane u partiju koja je vladajuća“, pita Antić govoreći o vraćanju poljoprivrednog zemljišta vlasnicima.

Direktor Agencije za restituciju kaže da se restitucija privodi kraju, a država je najavljuje donošenje zakona o državnim obveznicama, koje će zameniti naturalnu restituciju ili supstitucije. To znači da bivši vlasnici ili njihovi potomci neće dobiti imovinu koja im je oduzeta, već da će biti obeštećeni državnim obveznicama sa odloženim dejstvom od 12 godina.

Mreža za restituciju koja zastupa bivše vlasnike i njihove potomke protivi se ovom rešenju i tvrdi da je to kao da im neko nudi bombone umesto njihove imovine koju gledaju uskladištenu u magacinu.

Međutim, direktor Agencije kaže da se dokazi do granice i da imovine više nema. Naturalna supstitucija ekonomski više nije moguća. Apekujemo da udruženje da uloži veći napor da se postojeći zakon sprovede, rekao je Sekulić.

Antić odgovara da Mreža ima sve indikatore da državne imovine ima mnogo više, ali da nema više stanova.

„Stanovi su stvarno problem. Ali postoji zemljište i zato smo insistirali na onome što je realno i lako izvodljivo“, ističe Antić.