Usvojen Zakon o notarima, stekli se uslovi za prekid štrajka

N1 info

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, čime su stvoreni uslovi da bude odblokiran rad pravosuđa.

Usvajanje izmena tog zakona izuzetno je važno, jer se time prekida četvromosečni štrajk advokata.

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je Vlada Srbije te izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili predstavnicia advokata, istakavši da su definisana sporna pitanja – postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o prometu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova tzv.solemnizacija.

S druge strane, predstavnici opozicije Selakovića smatraju odgovornim što je došlo do „paralize pravosuđa, jer je tvrdoglavo insistirao na stvarima koje sada anulira podnošenjem izmena zakona“ i zatražili su njegovu ostavku.

Raspravu su pratili su i predstavnici advokature, a predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević rekao je novinarima da će advokati početi sa radom onog trenutka kada izmene Zakona o javnom beležništvu stupe na snagu.

On je poručio da advokatura više neće ćutati i da zahtev za smenu ministra Selakovića još važi, ali da nije uslov za obustavu protesta.

Advokati odlučuju o povratku na posao

Advokatska komora Srbije (AKS) održaće u četvrtak sednicu Upravnog odbora u Subotici na kojoj će biti razmatrana odluka o prekidu štrajka, pošto je Skupština Srbije izmenila Zakon o javnom beležništvu i prateće propise, rekao je predsednik AKS Dragoljub Đorđević.

„Iz Ministarstva pravde dobili smo dopis u kojem nas obaveštavaju da je Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i čitav set pratećih zakona, da je predsednik Republike već potpisao ukaz o proglašenju izmena i dopuna i da se Službeni glasnik već štampa, što znači da te izmene i dopune stipaju na snagu 22. janura“, rekao je Đorđević.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije će na osnovu toga odlučiti o datumu kada advokati počinju da rade. Ta odluka će biti saopštena u Subotici, na konferenciji za novinare u 14 časova.