UNS: Sud po tužbi Južnih vesti poništio odluku Tasovca

Vesti 15. avg. 201715:19 > 15:25
Podeli:
Izvor: N1

Upravni sud poništio je prošlogodišnju odluku tadašnjeg ministra za kulturu i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli milion dinara - iznos manji od traženog, ali i manji od iznosa koji je predložila konkursna komisija, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U saopštenju UNS je naveo da je Upravni sud doneo krajem juna presudu kojom se zbog povrede pravila postupka poništava deo prošlogodišnjeg Rešenja o raspodeli sredstava za internet medije Ministarstva kulture i informisanja kojim je portalu Južne vesti dodeljeno milion dinara.

Sud je, u presudi u koju je UNS imao uvid, Ministarstvu naložio da o tome ponovo odluči, kao i da Južnim vestima nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.290 dinara.

Tasovac je na prošlogodišnjem konkursu poništio predlog komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije. Komisija je predložila sufinansiranje 39 projekata. Tasovac je tada podržao 30, dok je izmenio iznos predloženih sredstava za 9 medija, pa je tako rešenjem koje je potpisao, ministarstvo podržalo 36 projekata.

U delu koji se odnosi na sufinansiranje internet medija, a u tački 90, Južnim vestima su raspodeljena sredstva u iznosu od milion dinara za projekat „Institucije u službi građana“. Južne vesti, u tužbi podnetoj prošle godine Upravnom sudu, osporile su zakonitost te tačke zbog „povrede pravila postupka, nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava“.

„Tužilac navodi da su mu osporenim rešenjem raspodeljena sredstva u iznosu od milion dinara, što je manje od 3.452.000 dinara, koliko je tražio za realizaciju projekta. Ističe da dispozitiv osporenog rešenja u delu kojim su mu raspodeljena sredstva, sadrži samo odluku o raspodeli milion dinara, dok iz obrazloženja osporenog rešenja proizilaze samo indicije da postoji i deo zahteva o kome je negativno odlučeno, s obzirom da je tužilac za realizaciju projekta tražio 3.452.000 dinara, zbog čega je dispozitiv osporenog rešenja morao da sadrži odluku o celom zahtevu, jer ovako proizilazi da su tužiocu raspodeljena sredstva u punom obimu“, piše u presudi.

Dodaje se i da Južne vesti smatraju da ne postoji formalna odluka Ministarstva o odbijajućem delu, kao i da rešenje ne sadrži sve elemente propisane Zakonom o opštem upravnom postupku.

Portal je u tužbi naveo da u obrazloženju rešenja nisu dati razlozi zbog čega je Ministarstvo tako raspodelilo sredstva, kao ni razlozi zašto su data sredstva u iznosu manjem od traženog, ali i manjem iznosu od iznosa koji je predložila konkursna komisija, s obzirom da je traženo 3.452.000 dinara, a da konkursna komisija predložila da se dodeli 1,7 miliona dinara.

Južne vesti su u tužbi i podsetile na Zakon o javnom informisanju kojim je propisano da projekat ocenjuje stručna komisija.

Ministarstvo kulture i informisanja u odgovoru na tužbu osporilo je sve navode u tužbi. Presuda Upravnog suda je konačna.