Uticaj krize institucija na Kosovu na nastavak dijaloga

Vesti 14. avg 201718:38 > 18:39
Fonet

Analitičari smatraju da će otezanje sa formiranjem Vlade Kosova direktno uticati na nastavak pregovora Beograda i Prištine - na otvaranje novih, teških pitanja, ali i na implementaciju već dogovorenog.

Dok na Kosovu tinja unutrašnje-političko kriza, Kosovo je postavljeno kao tema broj jedan na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

„Ja Vam kao običan mali političar sa Balkana kažem da je ključno pitanje Kosovo“, izjavio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

No, za sada bez komentara najviših srpskih zvaničnika kakve bi posledice po dijalog Beograda i Prištine moglo da ima novo odlaganje konstitutivne sednice Skupštine Kosova.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku za N1 kaže da svako odlaganje formiranja institucija, odlaže i dijalog.

„Kriza institucija se konstantno produbljuje i u takvoj atmosferi ne može se očekivati da se nastavi dijalog i pregovori u konstruktivnom duhu. Pre svega je neophodno oformiti institucije koje bi mogle raditi i na implementaciji već dogovorenog, za srpsku stranu ZSO je ključni element za dalji nastavak razgovora i pregovora“, kaže ona.

Joksimović i dodaje: poslednji događaji pokazuju da prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu nisu dali očekivane rezultate.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da posledica neće biti, samo zato što je „dijalog u stanju hibernacije“.

„Taktički, svi se trude da se Vlada napravi što kasnije. Ali, u okviru zakonskih rokova. Dakle, nije definisano koliko traje konstitutivna Skupština. Ona je počela, kad će se završiti – ne zna se. Dijalog će otpočeti kao što je i dogovoreno, revitalizovati se – to je pravi termin, u drugoj polovini septembra“, smatra Janjić.

Zato je trenutak da Kosovo bude postavljeno kao prioritet na političkoj agendi u Srbiji više nego pogodan, navodi Janjić, jer kaže: Beograd koristi zaokupiranost Prištine unutrašnjim pitanjima.