Kiša zaobišla Pešter, vode nema ni za ljude ni za stoku

Vesti 14. avg. 201712:27 > 12:27
Podeli:
Izvor: N1

Kiša koja je tokom vikenda padala u skoro svim krajevima Srbije zaobišla je Peštersku visoravan na kojoj su pojedina sela, sa stotinama stanovnika i hiljadama grla stoke, nedeljama bez kapi vode.

Zbog visokih temperatura presušili su svi bunari i lokve, a zbog neracionalne potrošnje i loše vodovodne mreže, žitelji sela na kraju pešterskog vodovoda mesecima se suočavaju sa žeđu.

Radojica Jelić iz Crvskog apeluje na lokalnu samoupravu, državu i Vojsku Srbije da im pomognu jer je, kako tvrdi, to selo tri meseca bez vode.

„Nemamo ni kapi vode za piće, a da ne pričamo o kupanju ili napajanju goveda. Taman smo se ponadali da će pasti kiša, ali nas zaobiđe. Imam gotovo 200 grla ovaca koje će uskoro početi da umiru od žeđi. Svakog dana prelazim po 50 kilometara kako bih u Karajukića Bunarima natočio 100 litara vode, a to nema dovoljno ni za nas, a kamoli stoku“, rekao je Jelić Radiju Sto plus.

Zamenik predsednika opštine Sjenica Mikailo Kaličanin istakao je da su u lokalnoj samoupravi svesni teške situacije u selu Crvsko, ali i u Doliću, Boljaru i pojedinim selima na Giljevi i Goliji.

„Mi smo siromašna opština i ne možemo puno toga da uradimo. Nemamo ni cisternu koju bismo mogli da šaljemo, a od države nema pomoći. Ovih dana ćemo na sednici Opštinskog veća razmatrati proglašenje vanredne situacije kako bismo se obratili Sektoru za vanredne situacije MUP za pomoć“, kazao je Kaličanin.

Pešterski vodovod dug je više od 30 kilometara i u izuzetno je lošem stanju. Zbog toga je država izdvojila oko sedam miliona evra za njegovu rekonstrukciju, ali će ona trajati oko pet godina.