Đurić: Srpska lista projekat od nacionalnog značaja

Vesti 14. avg. 201711:55 > 11:56
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se u Beogradu sa predstavnicima deset opština sa srpskom većinom, sa kojima je razgovarao o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i učešću Srpske liste na njima.

Đurić je rekao da je ključno da Srpska lista na lokalne izbore 22. oktobra izađe sa najboljim kandidatima koji će u svim opštinama sa srpskom većinom „moći da okupe narod i ostvare prekopotrebno političko jedinstvo“, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo.

„Srpska lista, kao strateški politički projekat od nacionalnog značaja za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji, mora da bude u stanju da na najbolji moguć način artikuliše volju Srba u južnoj pokrajini, zaštiti njihove interese i kao instrument države Srbije ostvari što veći uticaj i sačuva institucionalne veze sa Srbijom“, rekao je Đurić na sastanku.

On je dodao da će Srbija nastaviti da podržava političko organizovanje Srba na Kosovu i nastojanje srpskih predstavnika da uzmu što je moguće više udela u institucijama i svim oblastima društvenog života. Kako je rekao, od toga zavisi opsatnak Srbije na Kosovu.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, pozvao je sve građane Srbije sa Kosova na jedinstvo i zajedničku borbu.

„Srpska lista je stranka koja, u saradnji i uz podršku Beograda, pod jedan barjak okuplja sve Srbe kojima je Srbija u srcu i kojima je interes i bolji život našeg naroda u pokrajini na prvom mestu, i zato nikada neće sarađivati sa onima kojima je lični interes ispred nacionalnog“, kazao je Rakić i dodao da će Srpska lista imati kandidate i u sredinama gde Srbi nisu većina.