Dačić: Od suda za OVK u Hagu očekujem više pravde za Srbe

Vesti 13. avg. 201715:28 > 15:29
Podeli:
Izvor: N1

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje više pravde za srpske žrtve pred Sudom za zločine Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu, ali i da se, ako bude postupano po osnovnim principima međunarodne pravde, na optuženičkoj klupi nađu i aktuelni kosovski političari.

„Ko će biti među optuženima, zaista je teško govoriti, ali ako sud postupa po zakonu i osnovnim principima međunarodne pravde, sigurno da će mnogi i od aktuelnih političara na Kosovu završiti tu“, rekao je Dačić na skupu na kome je obeležena 14 godišnjica zločina u Goraždevcu, kada su ubijena dvojica srpskih dečaka, a četvoro dece ranjeno.

Prema njegovim rečima, taj sud u Hagu ipak neće raditi na osnovu srpskih želja.

Dodao je da ipak očekuje da će u njemu biti više pravde za srpske žrtve, pogotovo što za sprske žrtve gotovo da niko nije odgovarao pred Haškim tribunalom.

Na pitanje da li očekuje da se na optuženičkoj klupi nađe i sadašnji kandidat za premijera Ramuš Haradinaj i članovi njegove porodice, Dačić je podsetio da Francuska nije izručila Haradinaja Srbiji, iako su pravosudni organi Srbije to tražili i pripremili obimnu dokumentaciju.

„Vidite kako je međunarodna pravda rastegljiv pojam. Kada se neki Srbin uhapsi u Crnoj Gori, izruči Hrvatskoj ili Kosovu ili iz Australije Kapetan Dragan izručuje Hrvatskoj, onda je to sasvim normalno. Sada Hrvatska poništava odluku za izručenje Srbiji navijača iz Albanije koji je pustio dron (Ismaila Morine)…“, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da sve to pokazuje da su „od međunarodne pravde ostale samo korice“.

Dačić: Kosovo nema glasove za Unesko

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da Kosovo neće uću u Unesko i dodao da Priština nije podnela novi zahtev, jer je svesna da neće dobiti dovoljan broj glasova i da će zahvaljujući diplomatskoj aktivnosti čak i uzdržani biti protiv.

 „Nemaju mogućnost da uđu u Unesko, za to im trebaju glasovi, a oni ih nemaju“ rekao je Dačić na skupu na kome je obeležena 14 godišnjica zločina u Goraždevcu, kada je ubijeno dvoje, i ranjeno četvoro srpske dece.

Dačić je dodao da je Priština svesna dilomatske aktivnosti Srbije kada je u pitanju lobiranje među državama članicama UN protiv njihovog prijema u Unesko.

Prema njegovim rečima, Srbija ranije nije mnogo radila na lobiranju, ali su sada srpske diplomate aktivne u više od dvadeset zemalja kako bi otklonili sve njihove dileme o mogućnostima da glasaju za ulazak Kosova u tu organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Dačić je dodao da su i u EU svesni da on u susretima sa stranim diplomatama najviše vremena posvećuje pitanju sprečavanja članstva Kosova u Unesko.

Dačić: U sredu sednica SB UN o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je danas da će u sredu u Savetu bezbednosti UN u Njujorku biti održana redovna, tromesečna sednica posvećena Kosovu iako se za ukidanje tih sednica zalažu velike sile i Priština.

„Priština na sednici nikada ne propušta da kaže da tema Kosova treba da se skine sa dnevnog reda SB UN kao i da je Misija UN na Kosovu nepotrebna, ali se to neće desiti zbog naših prijatelja koji imaju pravo veta – Rusije i Kine“, rekao je Dačić u Beogradu na obeležavanju 14 godišnjice zločina u Goraždevcu kada su ubijena dva dečaka a četvoro ih je ranjeno, gde je poručio i da će traženje pravde za srpske žrtve na Kosovu biti osnovna ideja vodilja Vlade Srbije i u budućnosti.

Dačić je podsetio da je reč o redovnoj tromesečnoj sednici Saveta bezbednosti.

„To je redovna sedica, iako velike slike zajedno s Prištinom smatraju da one više ne bi trebalo da se održavaju ili bar da bi trebalo da budu ređe, jednom ili dva puta godišnje“, rekao je Dačić

Ministar je dodao da zbog toga Srbija mora biti pažljiva prema prijateljima Rusiji i Kini.

„Zbog naših nacionalnih interesa moramo biti pažljivi sa našim prijateljima Rusijom i Kinom i ne smemo povlačiti poteze koji bi narušili naše odnose“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da u septembru na Generalnu skupštinu UN putuje s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.