Mladi u Srbiji – razočarani, nezaposleni, žele da se odsele

Vesti 12. avg 201718:19 > 18:30
N1

Svetski dan mladih Srbija i ove godine dočekala u sumornoj atmosferi, u kojoj bar polovina njih želi da se odseli, jer u zemlji ne vide perspektivu. Iako je broj nezaposlenih, starosti 18 do 30 godina, smanjen, dražva i dalje ne obraća dovoljno pažnje na buduće generacije.

Informisani, razočarani, nezaposleni, bez perspektive i bez želje da ostanu u Srbiji. Tako većina mladih od 18 do 30 godina vidi sebe, pokazuje izveštaj o položaju i potrebama mladih, koji je sačinila Krovna organizacija mladih.

Rezultati koji se tiču obrazovanja su izuzetno negativni i očigledno ne postoji povezanost obrazovnog sistema sa tržištem rada, smatraju da je visoko obrazovanje devastirano i nemaju poverenja, kao zaključak je podatak da čak 70 odsto njih plranira da se iseli iz mesta u kome živi, a preko 50 odsto iz zemlje samo na kraju govori da je to posledica svih ovih rezultata koje sam do sada naveo“, kaže Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Ukupan broj nezaposlenih mladih u junu 2017. godine iznosio je 146.843 – što je trećina njihovog ukupnog broja. U poslednje tri godine, taj broj je smanjen za oko 50.000, ali sistemski rad na tom polju i dalje ne postoji.

Kada govorimo o mladima danas, to su mladi koji su rođeni u jednom sistemu koji se usrušava i od tada do danas ne poznaju nijednu pozitivnu sliku. Sa druge strane imate njihove roditelje, koji su nekada bili mladi i razočarani, pa vi dovedite to u vezu i dobijate trenutno stanje koje imamo u državi, međutim, poslednjih 15 godina situacija nije ni malo bila pozitivna, sada se čine pozitivni pomaci“, smatra Milica Škiljević, RYCO.

Poražavajuća je činjenica i da mladi u regionu ne žele da sarađuju, iako se, ustvari, uopšte ne poznaju, jer ne putuju dovoljno i nemaju prilike da se sretnu sa svojim vršnjacima, kaže Škiljević i dodaje da je zbog toga, u okviru berlinskog procesa, pre tri godine dogovereno osnivanje regionalne kancelarije za mlade, koja je konačno počela sa radom.

Ipak, dodaje, stanje se neće značajno popraviti, dok god ne postoji koordinisan rad različitih instucija, koje će biti posvećene postizanju konkretnih rezultata, a ne ispunjavanju forme.