Tribunal odbio zahtev Lukića da ga prevremeno oslobodi

Vesti 11. avg. 201719:13 > 19:17
Podeli:
Izvor: Wikipedia/Julian Nitzsche

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtev bivšeg generala MUP Srbije Sretena Lukića da ga prevremeno oslobodi izdržavanja kazne od 20 godine zatvora na koju je osuđen zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999.

U odluci donetoj u maju, čiju je redigovanu verziju sud danas objavio, navodi se da će Lukić (60) izdržati dve trećine kazne, što je uslov za prevremeno oslobađanje, tek 12. maja 2019.

General Lukić dobrovoljno se predao Tribunalu s proleća 2005. godine.

Vlasti Poljske zimus su obavestile sudski Mehanizam u Hagu, koji je pravni naslednik Tribunala, da je Lukić 10. aprila ove godine izdržao dve trećine kazne od 15 godina zatvora koju služi u toj zemlji.

Predsednik sudskog Mehanizma Tedor Meron (Theodor) ocenio je da protiv Lukićevog oslobađanja u ovom trenutku presudno utiče i težina zločina za koje ga je Haški tribunal osudio.

General Lukić, koji je bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i rukovodilac policijskog štaba na Kosovu, proglašen je krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Prvostepenom presudom, izrečenom 29. februara 2009, Tribunal je Lukića osudio na 22 godine zatvora. Apelaciono veće je tu presudu potvrdilo u januaru 2014, ali je kaznu Lukiću umanjilo za dve godine.

Prema pravosnažnoj presudi, kojom je delimično bila usvojena njegova žalba, Lukić nije proglašen krivim za neka od najmasovnijih ubistava Albanaca na Kosovu – u Suvoj Reci i selima Mala Kruša i Meja – za koja je u prvostepenom postupku bio osuđen.

Zajedno sa generalom Nebojšom Pavkovićem i Nikolom Šainović, Lukić je presudom Tribunala bio označen kao „ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu“ nasilnog proterivanja „najmanje 700.000“ albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila „promena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole“ nad pokrajinom.

General Pavković kaznu izdržava u Finskoj, a Šainovića je Tribunal prevremeno oslobodio pošto je izdržao dve trećine kazne od 18 godina zatvora.

Prevremeno su oslobođeni i generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević koji su bili osuđeni na 15, odnosno 14 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina na Kosovu.