Kazne za nenamensko korišćenje vode – po kom osnovu?

Vesti 11. avg 201716:13 > 16:24
N1

Ko nenamenski troši vodu, platiće kaznu. Ta poruka građanima Beograda stigla je iz gradskog rukovodstva tokom aktuelnih vrućina. I otvorila pitanja - ko i kako utvrđuje kako se voda troši, kao i mogu li građani uopšte zbog, na primer, zalivanja dvorišta dobiti kaznu.

Svakog leta stanari Barajeva prvi su na listi optuženih za nenamensko korišćenje vode, Beogradski vodovod i kanalizacija uspostavlja poseban režim za preusmeravanje vode, što praktično znači, zavrtanje slavine.

Na pitanje koliko često nestane voda kod njih, meštani Barajeva kažu: „Kad dođe leto, svaki dan skoro“.

„Ja mislim da non-stop, svaki dan bar po 4 sata nema. Zvali smo iks puta Vodovod Beograd – uvek ista informacija, nema restrikcije, prekomerna potrošnja“, kažu meštani.

Dobra strana suve slavine je da nema nenamenskog trošenja vode, pa ni kazne, koja se, kako kažu komunalni inspektori, sprovodi po odluci o prečišćavanju i distribuciji vode, a iznosi 10.000 dinara i izdavanje prekršajnog naloga na licu mesta.

„…Koristi vodu za poljoprivredne svrhe, odnosno zalivanje povrća i voća i drugo, to je član 40, stav 1 tačka 5“, kaže inspektorka komunalne službe Marija Lazović.

Na pitanje N1 kako se taj član odnosi na punjenje bazena, i da li će se kazna odnositi i na to, Lazović kaže: „…I drugo, mi pod drugo podrazumevamo da je nenamensko korišćenje i punjenje bazena“.

Iako su gradske vlasti najavile pojačanu kontrolu i kažnjavanja, do sada, inspektori nisu podrazumevali ništa, pa nijedna kazna još uvek nije napisana.

Polivanje bašte moglo bi da se podvede pod nenamensko trošenje vode i kada bi naišla komunalna inspekcija mogla bi da kazni, ali po kom osnovu?

 Za Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača, ni po jednom.

„Nemate nijedno zakonsko uporište, niti komunalna policija niti bilo ko da to kažnjava, da sankcioniše. I uopšte ne možemo da razumemo zašto je takva jedna pretnja upućena potrošačima, a niko ne govori o tome da vi godinama niste ulagali u nove vodotokove, ako je neko mogao pustinju da snabde vodom i da ona postane plodna, a Srbija prepuna vode, a vi da nemate velike rezervoare dovoljne za sve, e za to nemamo razumevanje, smatra Papović.

A razumevanja, kako najavljuje Grad, neće imati ni komunalna inspekcija i policija koji će kontrolisati nenamensko korišćenje vode na terenu, a kako su pred nama ponovo topli dani kontrola će biti pojačana.