Batut: Trenutno nema malih boginja, ali je moguće da se jave

Vesti 11. avg. 201714:09 > 14:15
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

U Srbiji trenutno nema registrovanih slučajeva malih boginja, ali je moguća njihova pojava, izjavila je Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Ona je za RTS rekla da se u poslednjih pet godina registruje trend opadanja vakcinisane dece iako je imunizacija jedna od najefikasnijih mera u suzbijanju i sprečavanju zaraznih bolesti.

„Od početka godine imamo dve registrovane epidemije malog obima sa ukupno 14 obolelih, a poslednja obolela osoba registrovana je u junu“, kazala je Lončarević.

Ona je rekla da je prema podacima Instituta za 2016. godinu, najniži obuhvat koji se registruje u drugoj godini života registrovan na teritoriji beogradskog okruga – 65 odsto.

„Ukupan obuhvat na teritoriji Srbije je 81 odsto u drugoj godini života, dok je revakcinacija pred polazak dece u školu nešto bolja i beleži vrednosti od 91 odsto, a najniža je na teritoriji nišavskog okruga od 57 odsto“, dodala je Goranka Lončarević.

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR – protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.

Od marta prošle godine, od kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne zaštite dete od opakih bolesti, podneta je 241 prijava, donete su 32 odluke, od kojih je 21 osudjujuća presuda.