Nastavak sednice Skupštine Kosova u ponedeljak

Vesti 10. avg 201711:11 > 19:24
N1

Predsedavajući konstitutivnom sednicom Skupštine Kosova najstariji poslanik Adem Mikulovci izjavio je da će sednica parlamenta biti nastavljena u ponedeljak bez obzira na to da li će joj prisustvovati koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova (DPK).

Skupština Kosova ni danas nije mogla da nastavi konstituivnu sednicu zbog odsustva poslanika najače koalicije koju predvodi Demokratska partija Kosova i koja prema ustavu jedina ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine.

Iako traže od najjače koalicije na čelu sa Demokratskom partijom Kosova da se uključi u rad skupštine, koalicija koju predvodi Demokratski savez Kosova, kao i Samooprdeljenje, kategorički se protive kandidaturi Kadrija Veseljia za predsednika skupštine.

Podsetimo, Veselji je predsednik Demokratske partije Kosova i u prethodnom mandatu je bio predsednik Skupštine.

Poslanici koalicija i stranaka koji su danas došli u parlament da bi učestvovali na konstitutivnoj sednici smatraju da koalicija koju predvodi Demokratska partija Kosova koristi ovo vreme kako bi izvršila pritisak na poslanike drugih partija i na ovaj način obezbedila neophodne glasove za predsednika skupštine, a kasnije i za premijera, za šta je potrebno obezbediti najmanje 61 glas.

„Treba nastaviti sa formiranjem institucija, jer smo izgubili dosta vremena. Pozivam vas na naredni konsultativni sastanak, kako bismo zakazali novi datum za sednicu. U suprotnom ćemo morati da razmišljamo o drugom zakonskom i ustavnom putu kako bi omogućili formiranje institucija“, kaže šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

„Oni ovo vreme koriste kako bi promenili stav pojedinih poslanika da bi obezbedili glasove za Haradinajevu vladu. Ovo je neprihvatljivo i u suprotnosti je sa demokratskim standardima, jer se institucije drže blokiranim. Osuđujemo ovo ponašanje, jer je ono neprihvatljivo za jednu demokratsku državu“, smatra šef poslaničke grupe Samoopredeljenje Glauk Konjufica.

Trenutno se ne moze predvideti koliko moze trajati blokada oko formiranja institucija, posebno imajuci u vidu da koalicija koju predvodi Demokratska partija Kosova sada uslovljava druge stranke da ce se vratiti na sednicu samo ako druge stranke glasaju za predsednika skupstine i premijera u paketu.