Poverenica: Diskriminacija zbog invaliditeta zabranjena

Vesti 09. avg. 201719:43 > 19:47
Podeli:
Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je povodom slučaja deteta s autizmom kome nije dozvoljen ulazak u avion, da mora postojati dodatno razumevanje za njihove probleme i da je diskriminacija zabranjena.

Ona je podsetila u saopštenju i da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja, kao i na osnovu invaliditeta, Ustavom i zakonom zabranjena.

Naglasila je i da se osobe sa zdravstvenim problemima ili invaliditetom susreću sa velikim brojem barijera u svim oblastima života, kao i čestim neprihvatanjem i nerazumevanjem okoline.

Janković je navela i da mora postojati dodatno razumevanje za probleme i potrebe dece sa autizmom kako bi živeli dostojanstveno, ravnopravno i bez diskriminacije.

„Pozivamo roditelje deteta kojem je onemogućen ulazak u avion, ali i sve ostale koji smatraju da su diskriminisani, da podnose pritužbe povereniku, kako bi se kroz postupke po pritužbama utvrdilo da li je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije“ navela je ona.

Dečaku s autizmom Vidu Antiću (11), nije bilo dozvoljeno da se u nedelju, 6. avgusta, ukrca u avion kompanije Er Srbija do Tivta, „da ne bi uznemirio ostale putnike“, tvrdi njegov otac, istoričar Čedomir Antić.

 Kako je Antić rekao, njegov sin nije otputovao na more, iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, jer su supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da bi eventualno njegovo dugotrajno plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.

Vid Antić je već tri puta, bez ikakvih problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta – Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja.

Iz Kompanije „Er Srbija“ naveli su da žale zbog neprijatnosti kroz koju je pre tri dana prošla beogradska porodica, ali su naveli da je odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta pošto je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let.