Đurić zatražio da se puste privedeni građani Srbije i Rusije

Vesti 09. avg. 201714:42 > 16:25
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio tretman kojem je izložena grupa građana Srbije i Rusije, privedena u blizini administrativne linije prilikom posete Kosovu i Metohiji, kao i pokušaje političke zloupotrebe tog slučaja, zbog čega zahteva da oni hitno budu pušteni.

 Grupi je određena mera zadržavanja od 48 sati, a njihovo oslobađanje se namerno odlaže pod izgovorom da sud ima previše posla da bi se bavio njihovim slučajem, navodi se u pisanoj izjavi Đurića.

Naglašavam, rekao je on, da je među privedenima jedna trudnica i maloletna osoba, što ovo sasvim nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana čini još nečovečnijim.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, posredstvom oficira za vezu, i u saradnji sa ruskom diplomatsko-konzularnom mrežom, pružila privedenima svu neophodnu pravnu pomoć.

Ambasada Rusije aktivno radi na rešavanju pitanja privedenih Rusa na Kosovu

Ambasada Rusije u Srbiji aktivno učestvuje u rešavanju situacije sa šestoro privedenih Rusa koji su osumnjičeni za nezakonit prelazak administrativne linije na Kosovu, prenosi Intefaks.

„Privedeno je šest ruskih državljana, od kojih su dvoje lokalni stanovnici, članovi porodica državljanina Srbije. Trenutno proučavamo slučaj uz aktivno učešće predstavnika Ambasade koji su u direktnom kontaktu s ruskim državljanima. Očekujemo regulisanje tog pitanja“, preneo je Interfaks pres atašea ambasade Jurija Pičugina.

Grupi od šest ruskih i pet srpskih državljana, koji su uhapšeni kod Podujeva zbog ilegalnog prelaska administrativne linije između Kosova i Srbije, određeno je zadržavanje od 48 časova, a o dalje postupku odlučiće nadležno tužilaštvo posle saslušanja, saopštila je Policija Kosova.