Odbačena krivična prijava protiv urednika Informera i Pinka

Vesti 09. avg 201714:03 > 14:09
N1

Više javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića, glavnog urednika TV Pink Željka Mitrovića i urednika drugih medija u kojima su ugledni novinari, aktivisti i umetnici optuživani za najteža krivična dela, prenosi Cenzolovka i dodaje da su oštećeni uložili prigovor na ovakvu odluku.

Kako piše Cenzolovka, u obaveštenju koje je potpisao zamenik javnog tužioca Aleksandar Momčilović kaže se da je krivična prijava odbačena zato što „nema osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela, niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda“, piše Cenzolovka.

Potpisnici krivične prijave, Vukašin Obradović, tadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ilir Gaši, direktor Slavko Ćuruvija fondacije, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović, uputili su Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku.

Oni u saopštenju napominju da su bez ikakvih dokaza optuženi za učešće u zaveri za nasilno rušenje ustavnog poretka, da su dovedeni u vezu sa „stranim agenturama“, pokušajem stvaranja haosa u zemlji, pa čak i u vezu sa „ubijanjem Vučića“, kako se navodi u tekstovima Informera i drugim medijima koji su ovakve ili slične stavove prenosili, kao što su TV Pink ili portali Pravda i Zavetnici.

„Smatrajući da je obaveza države da, kažnjavanjem takvog postupanja, štiti svoje građane i brani kulturu ljudskih prava i javnog dijaloga, pre više od godinu dana podneli smo krivičnu prijavu protiv Dragana J. Vučićevića, Željka Mitrovića i ostalih pojedinaca koji su učestvovali u ovom sramnom poduhvatu“, podsećaju potpisnici saopštenja.

Oni smatraju da odluka o odbacivanju njihove krivične prijave, još jednom pokazuje da oni koji „drugačije misle“ i javno istupaju, u Srbiji ne mogu da računaju na pravdu, pravednost i ravnopravnost, i da svako nekažnjeno može da ih optuži za šta hoće.

„Želimo da poručimo državi i javnosti Srbije da nećemo odustati od borbe za vrednosti u koje verujemo, na svaki način koji nam je dostupan“, kaže se u saopštenju koje su potpisali Ilir Gaši, Tamara Skrozza, Antonela Riha, Vukašin Obradović i Branislav i Sergej Trifunović.