Pašalić: Savamala nije stavljena ad acta, slučaj politizovan

Vesti 09. avg. 201708:50 > 08:53
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavo je da slučaj rušenja baraka u beogradskoj četvrti Savamala 2016. godine nije stavljen ad acta, da se prati, ali je i ocenio da je taj slučaj "previše politizovan".

Pašalić je gostujući na Radio televiziji Srbije rekao da ono što zaštitniku stoji na raspolaganju jeste da uputi preporuke nadležnim institucijama za koje misli da su napravili grešku, kako da je otklone, a ako to ne učine uz nekoliko ponavljanja, postoji poslednja mogućnost, a to je preporuka za smenjivanje funkcionera koji je napravio.

 „Ja sam zatekao takav predmet. Taj slučaj nije stavljen ad acta i prati se, ali to ne znači da će se on raditi prioritetno“, naveo je Pašalić, precizirajući da se po njemu nije postupalo godinu dana.

Pašalić je rekao da je pred insitucijom nad čijem je čelu odnedavno mnogo posla, istakavši izmene i dopune Zakona o zaštitniku građana, što je pvedviđeno obavezama koje proizilaze iz Poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

On je kazao da ombudsmanu ne nedostaje autoritet, već da je stvar u tome da omudsman svojim autoritetom zaštiti građane, i da bi u tom smislu mogle da budu proširene njegove nadležnosti na kontrolu rada sudova, jer je, kako je istakao, 10 odsto građana koji se obraćaju zaštitniku nezadovoljno radom sudova.

Na pitanje da li je spreman da ga svrstavaju na različite strane zbog kritikovanja neke institucije, Pašalić je odgovorio da je apsolutno spreman na to, dodavši da zaštitniku građana nije dozvoljeno da daje političke izjave.

Zaštitnik je istakao da će 23. avgusta od 16 do 20 časova primati građane koji žele da se informišu o tome kako da ostvare svoja prava. Ta praksa će biti jednom mesečno, a ako bude bilo potrebe, kako je Pašalić naveo, razmotiće se uvođenje još dana za prijem građana.