Odlikovanja za učesnike borbi na Kosovu 1999. godine?

Vesti 08. avg. 201723:41 > 23:48
Podeli:
Izvor: N1

Kancelarija ordena Predsedništva Srbije razmatra mogućnost da svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine dobiju priznanja.

Večernje novosti pišu da se pripremaju procedure za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama i to će biti prvo ovakvo priznanje na najvišem nivou kojim će predsednik Aleksandar Vučić nagraditi zaslužne građane, kao i da je inicijativa potekla od Vučića.

„Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja. Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj domaćih i stranih ličnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara“, rečeno je listu u Predsedništvu.

Prema saznanjima lista, u Kancelariji ordena koja priprema odgovarajući pravilnik o spomenicima razmišlja se i o mogućnosti da se krug nagrađenih ovim priznanjem proširi i na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije koji su učestovali u ostalim bitkama, ali i svim ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Bitka za Košare vođena je tokom NATO bombardovanja SRJ od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Metohije.

Po rečima ratnog komandanta 125. brigade Dragana Živanovića, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ, a ranjeno je oko 150, naveo je list.