Linta: Deklaracija o opstanku nacije jača duhovno jedinstvo

Vesti 08. avg 201719:59 > 20:04
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da će usvajanje Deklaracije o opstanku srpske nacije, koju će pripremiti Srbija i Republika Srpska, doprineti jačanju duhovnog jedinstva srpskog naroda "bez obzira na državno-političke i geografske prostore na kojima živi".

Linta je u saopštenju naveo da oko dva miliona Srba koji žive u zemljama regiona treba da postanu „jedno od državnih i nacionalnih pitanja u Srbiji s ciljem da se pomogne njihov opstanak slobodnom upotrebom srpskog jezika i pisma, jačanjem srpskih institucija, rešavanjem statusnih problema i poboljšanjem ekonomskog položaja“.

 „Jačanje duhovnog jedinstva srpskog naroda podrazumeva svest o istoj nacionalnoj i kulturnoj pripadnosti, istim težnjama, ciljevima i interesima, bez obzira na državno-političke i geografske prostore na kojima Srbi žive i ideološku i partijsko-političku pripadnost. Zbog toga će biti potrebno da se dobro osmisle kulturno-prosvetni, društveni, ekonomski i politički projekti i akcije, kao i da se povećaju materijalna ulaganja“, naveo je Linta.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je cilj usvajanja Deklaracije o opstanku srpske nacije očuvanje srpskog jezika i kulture a da se ide ka tome da ona bude deklaratorni i pravni akt koji će usvojiti najviša predstavnička tela Srbije i Republike Srpske.

„Opasnost kojoj je izložen srpski jezik i kultura nije samo u generacijama Srba koji su sticajem okolnosti otišli daleko u rasejanje. Ona je vidljiva u neposrednom okruženju, teritorije na kojima Srbi žive vekovima jesu teritorije na kojima je danas njihov opstanak i jezik ugrožen, a kada nestane jezika nestane i naroda“, rekao je Selaković.