Prazne sudnice prošlost – advokati u ponedeljak na poslu?

Vesti 20. jan 201518:38 > 18:45
Izvor: N1

Skupština Srbije u sredu će nastaviti raspravu o amandmanima na izmene više pravosudnih zakona. Očekuje se da će, nakon rasprave, poslanici odmah preći na glasanje, čime bi se ispunili uslovi advokata Srbije za prestanak obustave rada.

U Adavokatskoj komori Srbije za N1 kažu da bi mogli da se vrate na posao već sledeće nedelje.

 Prazne sudnice bi za nekoliko dana mogle da budu prošlost. Ukoliko Skupština Srbije po hitnom postupku usvoji izmene više pravosudnih zakona i one stupe na snagu odmah nakon usvajanja, što bi po saznanjima N1 trebalo da se dogodi, advoakti će se odmah vratiti u sudnice.

A spremni su i sudovi. Iako je protest advokata usporio pravosuđe, sudije tvrde da ima i pozitivnih efekata – period od skoro četiri i po meseca iskoristili su za poboljšanje sopstvene efikasnosti.

Preciznih podataka o broju odloženih suđenja tokom protesta advokata još nema. Advokati smatraju da je za ovoliki broj odloženih suđenja i blokadu pravosuđa kriv ministar pravde i zbog toga ne odustaju od zahteva za njegovom smenom. Međutim, kako kažu, odluku o tome dočekaće na svojim radnim mestima.

Više informacija u prilogu Nikole Radišića.