Selaković: Vučić ide u Hrvatsku ako dobije poziv predsednice

Vesti 08. avg. 201709:01 > 09:54
Podeli:
Izvor: Predsjednica.hr

Ako predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputi poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Zagreb on će "kao čovek dijaloga" takav poziv prihvatiti sa zadovoljstvom, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

„Očekujemo da će na takvim susretima i takvim razgovorima i biti pokrenuta pitanja koja hrvatska strana uvek inicira, a to je ostvarivanje prava pripadnika hrvatske manjine u Srbiji. I ono što će predsednik Vučić siguran sam pokrenuti je ostvarivanje prava pripadnika srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj“, rekao je Selaković za RTS.

On je rekao da će se insistirati i na ostvarivanju određenih dogovora koji su ranije postignuti.

Selaković je rekao da iz BiH još nema jasnog poziva za posetu Vučića i da u vezi sa tim nema ni konkretnog stava.

„Vi dobro znate da je predsedniku Vučiću BiH već odavno označena kao jedan od prioriteta“, naveo je on.

Selakovć je rekao da misli da se, nakon jučerašnjih susreta Vučića sa drugim čovekom Turske Hakanom Fidanom, može očekivati poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji sa brojnom delegacijom turskih privrednika i potencijalnih investitora.

Vučić zadovoljan odjekom poziva na dijalog

Govoreći o pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu, Selaković je rekao da je predsednik zadovoljan time kako je njegova inicijativa naišla na odjek u javnosti i da se o toj temi govori sve više.

„Možete mi reći: Da, ali do sada su se čula dva stava, dve vrste mišljenja. Od onih koji zagovaraju da je nama potreban status kvo, da treba da ga što duže odžavamo, do onih koji kažu Kosovo treba dati Albancima sve, oni to sve odavno imaju. Ni jedan ni drugi stav nisu dobri i ne korespondiraju sa onim što je realnost“, kazao je Selaković.

On je rekao da je realno stanje da „status kvo ide ka nestajanju Srba i Srbije sa Kosova i Metohije“, a da drugi stav naravno „nije prihvatljiv“.

„Srbija mora i to je cilj unutrašnjeg dijaloga da raščisti prvo neke stvari sa sa sobom, da više ne živi u utopijama i da shvata da je realna i moguća politika samo ona koja saradjuje sa stvarnošću a to nije ni održimo status kvo, ni dajmo sve“, naveo je on.

Na pitanje da li će dijalog biti institucionalizovan, Selaković je rekao da to nije ono što će doći na početku.

„To može da bude jedna od faza, ali je doro da o tome razgovaramo. To nije dijalog u kome dvoje, troje ili dvadesetoro ljudi sedne za okrugli sto i samo pričaju o tome. To je dijalog u kome učestvuje čitava javnost, mediji, akademska zajednica, nevladine organizacije i očekujemo da će se na takav način odvijati“, rekao je Selaković.

Cilj deklaracije očuvanje jezika i kulture

Nikola Selaković je izjavio da je cilj usvajanja Deklaracije o opstanku srpske nacije očuvanje srpskog jezika i kulture.

„Opasnost kojoj je izložen srpski jezik i kultura nije samo u generacijama Srba koji su sticajem okolnosti otišli daleko u rasejanje…Ona je vidljiva u neposrednom okruženju, teritorije na kojima Srbi žive vekovima jesu teritorije na kojima je danas njihov opstanak i jezik ugrožen, a kada nestane jezika nestane i naroda“, rekao je Selaković za RTS.

On je kazao da usvajanje Deklaracije nije motivisana dnevno-političkom potrebom, niti onim što neko pokušava da prikaže „velikosrpskim nacionalizmom“.

„Biće predložene određene mere koje će pomoći da sačuvamo srpski jezik, pismo i kulturni identitet“, naveo je Selaković.

On je rekao da se ide ka tome da deklaracija bude deklaratorni i pravni akt koji će usvojiti najviša predstavnička tela RS i Srbije.