Brojna pitanja o dijalogu o Kosovu čekaju na odgovor Vučića

Vesti 07. avg. 201718:40 > 19:17
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP Photo/Darko Vojinovic, File

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dve nedelje pozvao je na unutrašnji dijalog o Kosovu. Kada će dijalog početi, u kojoj će formi biti i šta se od njega očekuje, samo su neka od pitanja tom procesu koja su i dalje bez odgovora.

U prvom obraćanju javnosti kao predsednik Srbije, a zatim i pre dve nedelje u autorskom tekstu za Blic, Aleksandar Vučić govorio je o potrebi unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Javnost u Srbiji međutim ne zna u kom formatu će se dijalog odvijati i ko će biti pozvan na razgovor. Osim toga, otvorena su i pitanja da li će to bit proces koji će duže trajati, kada će početi, kao i šta je njegova svrha.

Televizija N1 uputila je ova pitanja Press službi predsednika Srbije. Odgovore, odnosno dodatna pojašnjenja o najavljenom dijalogu, međutim nismo dobili.

Odgovore na ova pitanja čekaju i u Komitetu pravnika za ljudska prava (Jukom), pre nego što zauzmu konačan stav o učešću u razgovorima, objašnjava direktor Jukoma Milan Antonijević.

“Naša odluka jeste da se uključimo u sam dijalog. Naravno, preduslovi za to, odnosno da bismo uopšte znali na koji način će on biti organizovan, jeste da imate i vremenske okvire, da imate više detalja o tome u kojim pravcima će se sam dijalog kretati”, navodi on.

Gostujući u Novom danu TV N1 novinar Nemanja Rujević ocenio je da dijalog praktično već počeo u medijima, zbog čega je, kako navodi, promašena priča opozicije da u sadašnjoj atmosferi u njemu neće učestvovati.

„Mislim da je Vučić taktički, pošto on o svemu razmislja taktički, a nikad politički, pametno odigrao jer je bacio kosku opoziciji koja sada izgleda nedemokratično, neće da razgovara itd. Uostalom – pratim naravno nemačku štampu – dva, tri komentara koji su uopšte izašla o toj temi, su bili hvalospevi na račun Vučića”, ističe Rujević.

Rujević navodi i da pitanje Kosova nikad nije glavna tema kod građana Srbije pred izbore, ali ima kapacitet da podgreje emocije u svakom trenutku.