Srpska lista podržaće kandidata tzv. ratne koalicije

Vesti 07. avg 201717:05 > 19:45
N1

Portparol Srpske liste Igor Simić izjavio je da će poslanici Srpske liste prisustvovati nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova u četvrtak, 10. avgusta, i da će podržati kandidata koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova. Ta odluka, međutim, ne znači da je doneta i odluka o stupanju Srpske liste u bilo koju koaliciju.

„Mi insistiramo da se ovaj proces što pre završi kako bi počeli sa rešavanjem problema sa kojima se gradjani suočavaju“, rekao je Simić za radio Slobodna Evropa.

Činjenica je da odlukom Ustavnog suda iz 2014. mesto predsednika Skupštine pripada opciji sa najvećim brojem poslaničkih mesta, rekao je Simić.

U ovom slučaju to je tzv. ratna koalicija DPK Hašima Tačija, Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj, i Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja.

„Da li je to Kadri Veselji, ili neko drugi iz koalicije, svako koga u skladu sa zakonom predloži koalicija koja ima najveći broj poslanika, dobiće podršku Srpske liste, apsolutno poštujući zakon i odluku Ustavnog suda“, istakao je Simić.

On dodaje da to treba da urade i ostale političke partije.

„Zašto to nisu uradili, to je pitanje za njih. Ja lično mislim da je u pitanju neka politička igra kojom se sprečava formiranje institucija“, dodao je Simić.

Odluka o stupanju u koalicije nije doneta

Srpska lista istakla je u saopštenju da još nije donela nikakvu odluku o stupanju u bilo koju koaliciju na Kosovu.

Lista je navela da će njen odnos prema „pojedinim albanskim strankama“ zavisiti isključivo od toga da li će „pokazati razumevanja za probleme i htenja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, a da su zahtevi liste jasni.

U saopštenju se navodi da Srpska lista podržava formiranje institucija u skladu sa izbornom voljom i da očekuje da politički akteri što pre pokrenu dijalog o formiranju nove većine u Skupštini Kosova.

Kako se dodaje lista je spremna da učestvuje u institucijama kako bi predstavila očekivanja i zahteve Srba.

„Naši sunarodnici su nas birali kako bismo se na odgovoran način i bez ikakvih trulih kompromisa borili za interese Srba i drugih građana Srbije na Kosovu i Metohiji i to ćemo i činiti“, navodi se u saopštenju.