Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova u četvrtak

Vesti 07. avg 201713:45 > 13:49
N1

Predsedavajući konstitutivne sednice Skupštine Kosova, najstariji poslanik Adem Mikulovci, zakazao je za četvrtak 10. avgust nastavak konstitutivne sednice kosovskog parlamenta.

On je poziv za nastavak sednice dostavio svim poslanicima kosovskog parlamenta.

Posle početka konstitutivne sednice 3. avgusta, ovo je treći pokušaj nastavka sednice, koja je greškom u proceduri predsedavajućeg zaključena.

Dva druga poziva za nastavak sednice nisu uspela, pošto je poslanička grupa koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova odbila da prisustvuje sednicama zbog, kako su rekli, samovolje predsedavajućeg koji je bez konsultacija s poslaničkim grupama utvrđivao vreme nastavka sednice.

Na poslednjem sastanku s predstavnicima poslaničkih grupa je dogovoreno da se u sredu održe nove konsultacije o datumu nastavka sednice.

Mikulovci je ponovo, bez dogovora s predstavnicima poslaničkih grupa, zakazao nastavak sednice za četvrtak.

Na dnevnom redu sednice je izbor predsednika i pet potpredsednika Skupštine Kosova. Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova iz 2014. godine, pravo da predloži predsednika ima pobednička koalicija ili stranka, u ovom slučaju koalicija okupljena oko DPK.

Kandidat te koalicije za predsednika parlamenta Kosova Kadri Veselji je prethodnih dana rekao da je spreman da odustane od svoje kandidature za predsednika Skupštine Kosova, ako Pokret Samoopredeljenje i koalicija oko Demokratskog saveza Kosova budu glasale da Ramuš Haradinaj postane premijer Kosova.

Kao rok za odgovor na taj predlog određena je sreda, 9. avgust, ali su predlog odmah odbili pokret Samoopredelenje i koalicija okupljena oko DSK.