Lucifer žari Evropom, upozorenje u Srbiji na snazi do 10.8.

Vesti 06. avg 201708:25 > 08:31
Tanjug/Jaroslav Pap

Nemilosrdni talas vrućina, nazvan Lucifer, koji je ove nedelje zahvatio delove Evrope i ceo Balkan, naveo je vlasti da izdaju zdravstvena upozorenja. Tako je Republički hidrometeorološki zavod objavio upozorenje na temperature do 42 stepena na teritoriji Srbije, koje važi do 10. avgusta.

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo, sa jutarnjim temperaturama od 15 do 26 stepeni, a najvišim dnevnim od 36 do 42 stepena.

Duvaće slab istočni vetar, a tokom noći su u nekim predelima mogući pljuskovi i grmljavina. Lokalno su moguće i kratkotrajne nepogode sa gradom.

I u Beogradu će danas biti sunčano i veoma toplo. Očekuje se jutarnja temperatura od 26, a najviša dnevna od 39 stepeni. U toku noći su mogući pljuskovi sa grmljavinom.

Biometeorološka prognoza

Usled očekivane biometeorološke situacije svim hroničnim bolesnicima se savetuje izuzetna opreznost. Najizraženije tegobe mogu osetiti osobe sa kardiovaskularnim i psihičkim obolјenjima, kao i astmatičari.

Mogući su promenlјivo raspoloženje, smanjenje radne sposobnosti i glavobolјa.

Primena adekvatne zaštite od UV zračenja i ograničenje fizičkih napora je preporuka svima. U saobraćaju je neophodna dodatna pažnja.