Pašalić: Izmeniti zakon o zaštitniku građana

Vesti 05. avg. 201723:16 > 06. avg. 2017 08:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je pre dve nedelje stupio na tu funkciju, ocenio je da je potrebno izmeniti zakon o instituciji na čijem se čelu nalazi.

On je za Politiku rekao da sve promene u zakonu treba da idu u pravcu veće samostalnosti i nezavisnosti zaštitnika građana i u pravcu davanja većeg autoriteta zaštitniku građana jer se, prema njegovim rečima, uglavnom, učinak ombudsmana bazira na njegovom autoritetu.

Na pitanje smatra li da su slučajevi Savamala i Parada ponosa dobro vođeni, rekao je da su za njega svi slučajevi zaštitnika građana isti.

„Oni jesu medijski interesantni, najvećim delom je to ono što je targetovalo te slučajeve, ali kao što sam radio u sudu – bilo je i tu medijski interesantnih slučajeva, ali ih nisam izdvajao, nego su svi bili podjednako tretirani – tako će biti i ovde“, rekao je Pašalić.

Dodao je da će pratiti sve slučajeve podjednako, pa i te.

„A što se tiče samog slučaja, vrlo dobro znate da se tom problematikom bave nadležna tužilaštva i sudovi… U ovom trenutku zaštitnik građana nema ingerenciju nad sudovima, odnosno, ne može da kontroliše sudove i tužilaštvo. Možda će se to u budućem periodu izmeniti“, kazao je Pašalić.