Služen parastos žrtvama "Oluje"

N1

U Srbiji su se tačno u podne oglasile sirene povodom Dana sećanja na stradale u Oluji. U crkvama i manastirima SPC služen je parastos za stradale Srbe, od kada su prošle 22 godine "bola i tuge", kako je rekao episkop toplički Arsenije posle bogosluženja u Crkvi Svetog Marka.

Da je tuga za napuštenim domom jača od svega, pokazuju primeri onih koji su se samo nekoliko godina nakon Oluje vratili svojim kućama.

„Vratio sam se 1999. sa jednim delom svoje porodice, a jedan deo je ostao ovde da živi. Na području gde ja živim uglavnom su naseljeni Hrvati iz Bosne, nisu ni oni lako živeli. Međutim, drugi problem je bio, a to je da je stigao upit da se ne druže sa Srbima povratnicima, posebno sa decom koja su išla u školu, osnovnu, srednju, koju god“, priča Rade Kosanović, predstavnik Srpskog narodnog veća.

Iako je situacija za Srbe povratnike nešto bolja, i dalje postoje problemi sa kojima se kao manjina susreću u Hrvatskoj, kažu u Komesarijatu za izbeglice. Neophodan je, poručuju, isti tretman za Srbe kao i za hrvtskim državljanstvom.

„Nema pomaka tamo gde su u pitanju njihova prava u zemlji porekla. Znate, u Srbiji su potrebe, a prava su ostala tamo u Hrvatskoj. To su pre svega penzije, uzurpacija poljoprivrednog i drugog zemljišta. To je pitanje ukidanja boravišta i prebivališta i niz drugih pitanja za koje nikakvog razloga nije bilo da ne budu do sada rešena“, kaže Vladimir Cucić.

Pre popisu iz 2011. u Hrvatskoj živi više od 180 hiljada Srba, a pre rata bilo ih je više od pola miliona. I 22 godine nakon Oluje, traga se za oko 900 ljudi.

Porodice nastradalih poručuju da se u Institutu za sudsku medicinu u Zagrebu godinama nalaze ostaci ubijenih u Oluji, a da se ne vrši identifikacija.

Episkop Arsenije: Postradali samo zato što su Srbi

Svim narodima na ovom brdovitom Balkanu natopljenom krvlju nevinih žrtava preko su potrebni mir, tolerancija i međusobno poštovanje, rekao je episkop Arsenije, vikar poglavara SPC patrijarha Irineja.

Episkop Arsenije podsetio je na reči patrijarha Pavla da nas je sve „Bog stvorio ljudima i traži da to i budemo“.

Govoreći o akciji Oluja, on je rekao da su postradali u najvećem broju stari i nemoćni, samo zato što su Srbi.

Oni nisu mogli da napuste svoja imanja i domove i krenu put Srbije sa kolonom od preko 200 000 ljudi koja je bežala pred dželatima tražeći spas, rekao je episkop Arsenije, navodeći da je hrvatska vojska ostavila iza sebe pustoš.