Dаn sećаnjа nа strаdаle i prognаne Srbe u akciji Oluja

Vesti 04. avg 201707:39 > 18:59
AFP/Slobodan Miljojković

Obeležava se Dаn sećаnjа nа sve strаdаle i prognаne Srbe u hrvatskoj oružаnoj аkciji "Olujа", 4. аvgustа 1995. godine, a centralna manifestacija biće održana u Novom Sadu na stadionu Fudbalskog kluba "Veternik".

Ceremoniji koja počinje u 20 časova, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U toku je sastanak Vučića sa predstаvnicimа Srbа iz regionа u Grаdskoj kući u Novom Sаdu.Sаstаnku prisustvuju i pаtrijаrh Srpske pravoslavne crkve Irinej, predsednicа Vlаde Republike Srbije Anа Brnаbić, predsednik Republike Srpske Milorаd Dodik, predsednik Pokrаjinske Vlаde Igor Mirović, predsednik Mаtice srpske Drаgаn Stаnić i grаdonаčelnik Novog Sаdа Miloš Vučević.

Pomen u Crkvi svetog Marka

U beogradskoj Crkvi svetog Marka danas održan je pomen svim žrtvama srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“.

Predstavnici nekadašnje Vlade Republike Srpske Krajine, Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji i Udruženja Zavičaj posle pomena položili su vence na spomen-obeležje u tašmajdanskom parku.

Predugo se čeka na ekshumacije i identifikacije

Porodice ubijenih i nestalih u akciji “Oluja” i 22 godine kasnije čekaju da se uradi ekshumacija poznatih grobnih mesta i identifikuju tela žrtava zločina za koje niko u Hrvatskoj nije odgovarao, niti za to postoji politička volja, ocenjeno je na konferenciji Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“.

Predsednica tog udruženja Dragana Đukić rekla je da pravda za porodice žrtava ni 22 godine nakon zločina nije dostižna, odgovornih nema, predugo se čeka na ekshumacije i identifikacije.

„Hrvatska ima grobna mesta i trule krstove na njima. U Zagrebu se godinama nalaze ostaci koji nisu identifikovani, a porodice žive u nezvesnosti“, rekla je Đukić.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da se oko 900 osoba još vode kao nestali u Oluji, od tog broja 540 su žene i stariji od 60 godina.

„Ne može da se slavi velika pobeda nad nejači, nad starima od preko 60 godina, nad ženama, decom… To ne služi na čast ni jednoj vojsci“, istakao je Odalović i dodao da zločin u „Oluji“ pod komandom generala Ante Gotovine nije smeo da prođe nekažnjeno i da ne sme da se zaboravi.

Majka ubijenog dečaka namerava da ide do Strazbura

Na konferencii je govorila i Nevenka Dobrić, koja je izgubila maloletnog sina i svekra (63) u „Oluji“ i koja je tužila državu Hrvatsku, ali da je spor izgubila jer nije imala da plati 5.000 evra.

„Mali je 12 godina imao, ni kriv ni dužan. Goniću dok sam živa, neću odustati. Ja znam da je hrvatska vojska pucala, a po njihovom je da se stradao u ratnim dejstvima. Na kraju je slučaj zastareo“, rekla je uplakana žena i dodala da je taj slučaj sada pred Ustavnim sudom Hrvatske i da će ako treba ići i u Strazbur.

Peticija izvinjenja žrtvama Oluje

Nikola Puharić Iz Inicijative mladih iz Zagreba predao je Udruženju peticiju izvinjenja svim žrtvama „Oluje“ koju je u protekle dve nedelje potpisalo 600 osoba, uglavnom mladih ljudi.

„Ona treba da dođe od naših najviših istanci. To je najmanje što može da se uradi Hrvatskoj nakon ovakvog kršenja ljudskih prava u vojno-policijskoj akciji ‘Oluja’ i neprocesuiranja odgovornih za zločin“, rekao je Puharić.