Jovanović: Poruka Pensa – zapadnom Balkanu mesto na Zapadu

Vesti 02. avg 201718:21 > 18:25
N1

Poruke potpredsednika SAD Majka Pensa sa danas održanog Samita u Podgorici su ohrabrujuće, to su poruke o jačanju NATO-a na Balkanu, jačanju prisustva SAD na Balkanu i da je „zapadnom Balkanu mesto na Zapadu“, rekao je spoljnopolitički novinar Milovan Jovanović.

„Videli smo da nema dileme o mešanju Rusije u zbivanja na Balkanu. Poruke Pensa su eksplicitne, da je mesto ovom regionu u NATO-u i da će tu pojačati svoju ulogu i neće dozvoliti širenje malignog uticaja Rusije na ovaj deo Evrope“, ocenio je Jovanović u Danu uživo na N1.

Govoreći o tome kakvog uticaja odnosi Moskve i Vašingtona imaju na Srbiju, Jovanović je ocenio da je veoma važan susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. „Moramo da jačamo odnose sa SAD, i da disonantne tonove popravljamo. Vučić je tu uradio veoma važnu i bitnu posetu“, kazao je Jovanović.

On je ukazao i da Srbija uspeva da održi dobre odnose i sa Moskvom, i sa Vašingtonom, Pekingom i Berlinom.

„Poslednjih pet, šest godina slušamo da to tako više neće moći i da će Srbija morati da se opredili… Svidelo se to ili ne – Vučić je uspeo da vodi politiku nesvrstanosti, izbalansiranu politiku i kad vidite poruke iz tih gradova, izjave na račun predsednika su veoma pozitivne“, kazao je Jovanović.

„Odnosi SAD i Rusije mogu i da se pogoršaju“

Zakon o uvođenju novih sankcija Rusiji, koji je predsednik SAD danas potpisao, potvrđuje da su odnosi između Vašingtona i Moskve na veoma niskom nivou i na najnižoj tački od Hladnog rata, rekao je Milovan Jovanović.

„Oni mogu da budu i gori, i nije isključeno da mogu da se pogoršaju, od Hladnog rata odnosi SAD i Rusije su na najnižoj tački“, kazao je on.

Govoreći o tome koliko se odnos između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije promenio od dolaska Trampa na mesto predsednika, Dimitrije Milić, iz organizacije Novi treći put, kazao je da „ono što je establišment i uspostavljeni sistem se neće tako lako promeniti“.

„Administracija, ono što je uspostavljen sistem, sprečila je da dođe do naglog preokreta za koji oni smatraju da je protiv javnog interesa“, dodao je Milić.

Jovanović je rekao da mnoge zamisli koje je Tramp imao nije mogao da uradi jer ga je blokirala i sopstvena Republikanska stranka. „U SAD je strogo podeljen sistem, predsednik vodi politiku, a zakonodavna vlast je u rukama Kongresa. Sudska vlast je nezavisna, kongres je taj koji donosi novac i ne možete ništa da uradite u kapitalnim stvarima ako Kongres ne odobri“, kaže.

On je rekao da je u SAD u toku „strahovita kampanja“ koja se vodi protiv Trampa a u vezi sa mešanjem Rusije u izborni proces u toj zemlji. „Naredni period će pokazati da li će Tramp opstati na poziciji predsednika ili će biti nešto slično kao sa Niksonom“, dodao je.

Milić je dodao da zaoštravanje odnosa Moskve i Vašingtona dosta uticaja ima i na politiku EU i da će ona sigurno naći neki odgovor na ove sankcije, koje pogađaju i nju.