Čoban: Dijalogom može da se popravi stanje Srba i to je to

Vesti 02. avg 201708:38 > 08:54
N1

Ne znam ko bi za koga mogao da kaže da je izdajnik, imamo jedno faktično stanje na Kosovu još od 1999. ili 2008. Mi možemo da imamo dijalog ili da ga nemamo, može tako da se popravi stanje srpske manjine i mislim da je to to, smatra suvlasnik i predsednik Color press grupe Robert Čoban.

„Dijalog je lekovit, bolje dijalog i da ljudi kažu šta misle, negdo da se napadamo i proglašavamo idajnicima, stranim plaćenicima ili ratnim profiterima“, rekao je Čoban u Novom danu na N1.

On kaže da je taj dijalog trebalo da se desi osamdesetih godina i da smatra da smo serijom poteza gotovo nepovratno izgubili poverenje između albanskog i srpskog stanovništva.

„I njihova je krivica i krivica naše države i mislim da je sve ovo neko peglanje“, dodao je.

Kako kaže, i Srbija i Kosovo su u regionu koji je crna rupa Evrope i nema zavidnu situaciju kada je reč o ekonomiji, bezbednosti.

Komentarišući odluku Hrvatske, koja je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, što znači i da su poskupele takse, Čoban navodi da se svake godine krajem jula svima, kako je rekao, diže kosa na glavi, jer znaju da će doći do serije zapaljivih izjava koje su bespotrebne. I onda dođe jedna takva odluka koja deluje kao sumanuta, kaže Čoban.

Navodi da je Oluja bolna tema i da je jako teško zauzeti racionalnu poziciju.

„Uvek će s jedne strane da budu tuga i bol, s druge strane slava. Uvek je u pitanju samo stvar mere, možete da se radujete nečemu, ali ne bi trebalo da se radujete nečemu gde je bilo ubijanja starih, kamenovanja kolone izbeglica..“