Joksimović i Fratini očekuju otvaranje poglavlja 6, 30 i 33

Vesti 01. avg 201717:16 > 17:19
Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović izrazila je u razgovoru sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem, očekivanje da će do kraja godine biti otvoreno još nekoliko poglavlja u pregovorima sa EU, prevashodno 6, 30 i 33.

Ta poglavlja u pregovorima sa EU odnose se na prava privrednih društava, ekonomske odnose sa inostranstvom i finansijske i budžetske odredbe, navedeno je u saopštenju.

Fratini je pohvalio jasno opredeljenje Vlade Srbije da bude konstruktivan partner Evropske unije.

On je dodao da je Srbija brojnim primerima do sada pokazala da zaslužuje da postane član EU, obećavši da će na sve načine pomoći njen evropski put.

Joksimović i Fratini su u Beogradu razgovarali o odnosu Srbije i EU, procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji, reforama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim pitanjima.

Ministarka evropskih integracija navela je da je Srbija u dosadašnjoj fazi pregovora sa Unijom otvorila 10 poglavlja, do kojih je dva privremeno zatvorila.

Jadranka Joksimović je ukazala da je uspostavljanje i obezbeđivanje stabilnosti u regionu, a koja je, kako je navela, uslov njegovog razvoja i napretka, jedan od prioriteta Srbije.

U saopštenju je navedeno da ministarka evropskih integracija Srbije i predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju smatraju da bi i EU, podržavajući stav Srbije, jasno trebalo da poruči da je stabilnost regiona značajna i za njega, ali i za Evropsku uniju.

Fratini je ocenio da su reforme koje se u Srbiji sprovode dale konkretne rezultate, da su u funkciji razvoja privrede – pre svega kroz nove investicije i stabilan makroekonomski ambijent.

Sa Fratinijem je razgovarao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Oni su razgovarali o migrantskoj krizi i procesu pristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavlje 24.

Kako je saopštio MUP, Stefanović i Fratini su tokom razgovora u Beogradu ocenili da napredak u ispunjavanju aktivnosti u okviru poglavlja 24 predstavlja okvir za realizaciju svih reformskih procesa kada je reč o procesu pristupanja Srbije EU.

U okviru analize drugog Izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 24, sagovornici su se saglasili da stepen ispunjenosti aktivnosti predviđenih tim planom pokazuje da je MUP „posvećen svom evropskom putu i da će nastaviti sa radom na realizaciji svih aktivnosti“.