Musliju: Osuđen sam na 40 dana zatvora

Vesti 26. jul 201721:17 > 21:25
Printscreen/YouTube/Ora News Emisione

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliju rekao je da je Prekršajni sud u Beogradu doneo pravosnažnu presudu kojom ga osuđuje na 40 dana zatvora. Prekršajni apelacioni sud je ranije negirao da je Musliju osuđen zbog isticanja albanske zastave i dodao da se protiv njega vodi više postupaka.

„Ne znam o čemu je ta kazna, ali nije reč o kazni za isticanje albanske zastave, već su u pitanju neke stranačke aktivnosti“, rekao je Musliju koji je i predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP).

On dodaje da je o presudi obavešten u ponedeljak i da smatra da je ona doneta „namerno, kao vid pritiska“, navodeći da mu je ostavljeno „samo tri dana da plati kaznu ili da ide u zatvor“.

Prekršajni sud je presudu na 40 dana zatvora doneo sa obrazloženjem da Musliju dve godine nije platio novčanu kaznu od 40.000 dinara, po presudi tog suda od 23. jula 2015. godine.

Portparol Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu, Aleksandar Ilić, ranije je demantovao navode lokalnih medija iz Bujanovca na albanskom jeziku, koji su objavili da je Musliju osuđen u Beogradu „najverovatnije“ zbog isticanja zastave Albanije u Bujanovcu.

„Za prekršajni postupak u tom slučaju nadležan je Prekršajni sud u Vranju, koji protiv Muslijua vodi postupak za taj prekršaj, ali odluku još nije doneo“, rekao je Ilić.

On je dodao da se protiv Muslijua vodi više postupaka u Beogradu zbog saobraćanih prekršaja.

Albanci u Bujanovcu i Preševu svake godine isticanjem zastava obeležavaju 28. novembar, Dan zastave Albanije, zbog čega im se izriču novčane kazne.