APR: Asomakum više nema vlasnika i direktora

Vesti 25. jul 201716:29 > 16:45
N1 info

Firma Asomakum, koja je prema presudi Privrednog suda osnovana falsifikovanom ličnom kartom brata predsednika Srbije Andreja Vučića, ponovo se našla u u žiži javnosti. Naime, tek juče, kada je predsednik Nove stranke Zoran Živković uputio javno pitanje o tome, Andrej Vučić zatražio je brisanje iz zvaničnih podataka o ovoj firmi.

Prema podacima Agencije za privredne registre, firme Asomakum više nema vlasnika i direktora. Dokumenti objavljeni na sajtu Agencije pokazuju da je advokat Zoran Jakovljević juče podneo, a APR istog dana prihvatio zahtev za brisanjem Andreja Vučića kao direktora i vlasnika te firme.

Advokat Zoran Jakovljević kaže da po nalogu klijenta ne može da daje izjave o ovom slučaju. Tako je bez odgovora ostalo pitanje zašto je ova promena u podacima firme u APRu zatražena tek juče.

Međutim, reakcije javnosti izazvalo je i to što je prema podacima Narodne banke Srbije, Asomakum 2. jula ove godine otvorio dinarski račun kod Direktne banke iz Kragujevca.

U ovoj banci međutim navode da se radi samo o transferu računa iz Findomestik banke koju je „Direktna“ ranije kupila.

Kako je navedeno u saopštenju banke, u nedelju, 02.07.2017. godine, nije izvršeno bilo kakvo “otvaranje računa”, već je izvršen prenos računa, koji je ranije bio otvoren kod Findomestik banke AD Beograd i koji je tom prilikom dobio novi broj u Direktnoj Banci ad Kragujevac.

Osnov za prenos računa je činjenica da privredno društvo Asomacum d.o.o. nije brisano iz Registra privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre, odnosno, vodi se i dalje kao aktivno privredno društvo, navodi se u saopštenju Direktne banke.

U APR objašnjavaju da je Zakonom o privrednim društvima predviđeno da je brisanje firme moguće nakon njene likvidacije, stečaja, statusne promene ili po nalogu državnog organa.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu u maju je potvrdio optužnicu protiv 18 osoba kojima se na teret stavlja da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i Asomakum koji je registrovan falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića.