Stefanović: Primena zakona – 2.626 mera prema nasilnicima

Vesti 20. jul 201716:11 > 17:32
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno ukupno 2.626 hitnih mera prema nasilnicima.

Stefanović je rekao da je izrečeno 910 mera udaljenja nasilnika iz porodice i 1.716 mera zabrane kontakta i prilaska žrtvi. 

„Imali smo već i 56 lica koja su prekršila ove mere i počinioci su osuđeni na 60 dana zatvora“, rekao je Stefanović posle sastanka Saveta za borbu protiv nasilja u porodici. 

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je da uvođenje hitnih mera ima dejstvo u praksi i da su samo sudovi izrekli 1.300 takvih mera. Ona je rekla da je 1.800 zaposlenih u državnim organima prošlo obuku za primenu Zakona i da će se to nastaviti. 

Ministarka je ocenila da je potrebna bolja koordinacija svih organa, jer je do sada nedostajala efikasna saradnja. 

Kuburović je rekla da su sva javna tužilaštva formirala grupe za koordinaciju, kojih sada na teritoriji Srbije ima 66 i da te grupe imaju obavezu da se sastaju najmanje jednom u 15 dana i razmatraju slučajeve prijava nasilja u porodici, kao i da je do sada doneto oko 600 individualnih planova za zaštitu žrtava nasilja u porodici. 

Ona je kazala da je odlučeno i da tužilaštva formiraju ad hok komisije koje će se baviti preispitivanjem slučajeva u kojima je proces počeo pre primene Zakona i da je potrebno razmotriti da li je još negde potrebno pravljenje individualnih planova za žrtve. 

Ministar Stefanović rekao je da će u septembru početi rad sa decom četvrtog i šestog razreda na obrazovanju o nasilju i tome koliki je to problem u društvu. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali tražio izveštaj o postupanju Centra za socijalni rad o slučaju u kome se dogodilo ubistvo na Novom Beogradu i da će on predložiti mere protiv odgovornih. 

Upitani da li ministar oseća moralnu odgovornost zbog dva ubistva u centrima za socijalni rad u Beogradu i da li je zbog toga razmišljao da podnese ostavku, ministar Stefanović je rekao: „Kako god da odgovorite napraviće se da ste krivi“.