Đorđević: Ubistva posledica propusta niza institucija

Vesti 20. jul 201713:56 > 15:08
N1

Ubistva u centrima za socijalni rad u Srbiji posledica su niza propusta različitih institucija, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar je izjavio, povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, da analize zaključaka ukazuju da stručnjaci organa starateljstva nisu u dovoljnoj meri prepoznavali postojanje porodičnog nasilja, nego su ga tretirali kao konflikt u parnici za vršenje roditeljskog prava koji se mogao kontrolisati. Dorđević je, predstavljajući izveštaj komisije koja je obavila vanrednu kontrolu rad socijalnih centara na sednici Odbora Skupštine Srbije za rad i socijalna pitanja, istakao da institucije koje su trebale da pomognu centrima da prepoznaju nasilje nisu to učinile. 

„Postoje indicije da je žrtva ubijena ispred Centra za socijalni rad u Rakovici ranije prijavljivala nasilje u porodici, ali od policijskih stanica nismo dobili podatke o toj evidenciji, što govori da se nisu adekvatno bavili tim pitanjem“, rekao je Đorđević. 

Naveo je da ni veštaci Klinike za psihijatriju „Dr Laza Lazarević“ nisu prepoznali disfunkcije u ponašanju osumnjičenog za to ubistvo. On je dodao da su istraga i nadzor celog slučaja i dalje u toku i da će oni za koje se utvrdi da su počinili propuste biti „pozvani na odgovornost“, a da se na svim nivoima moraju preduzeti mere kako se takvi slučajevi ne bi ponovili. 

„Centri za socijalni rad su u nadležnosti lokalnih samouprava i stoga moraju sarađivati“, kazao je Đorđević.

On je kao primer dobre prakse naveo uvođenje video nadzora u centre za socijalni rad, koji je povezan sa policijom, kako bi se, kako je rekao, „ako do problema dođe odmah delalo“.

Obradović: Zakazali svi u lancu odgovornosti

Član Odbora Boško Obradović iz poslaničke grupe Dveri rekao je da je veliki problem što nema dovoljno stručnih radnika u centrima za socijalni rad i naveo podatak da je njihov broj u prethodnoj godini smanjen za 18 odsto, dok je broj korisnika usluga povećan. 

„Svi su u lancu odgovornosti zakazali. Prosto je neverovatno da niko nije podneo ostavku zbog toga. Postavlja se pitanje da li neko štiti te nasilnike“, istakao je Obradović. 

Članica Odbora Ljupka Mihajlovska iz poslaničke grupe Dosta je bilo je rekla da treba utvrditi ko je odgovoran za nemile slučajeve u centrimna za socijlani rad, kako bi bili sankcionisani. 

„Izostanak adekvatne komunikacije između različitih organa je veliki problem, što je posebno nejasno u današnjem svetu digitalizacije“, istakla je Mihajlovska.

Podsetimo, Komisija Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja konstatovala je propuste i u radu novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad ispred koga je pre desetak dana ubijena L.O. i naložila direktoru tog centra da preduzme mere za utvrđivanje konkretne odgovornosti.

Podsetimo, početkom meseca je muž (46) ubio suprugu ispred Centra za socijalni rad u ulici Tošin bunar, naočigled troje dece, a slično ubistvo potom se dogodilo i u Centru za socijlani rad u Rakovici.