Građani Smederevske Palanke brane lipe, ali vlast seče noću

Vesti 19. jul 201723:25 > 23:33
N1

Lokalne vlasti Smederevske Palanke odobrile su seču 42 stabla lipe u Ulici Vuka Karadžića u okviru njene rekonstrukcije. Građani Smederevske Palanke protive se seči i već nekoliko dana borave na ulici kako bi odbranili lipe kada se pojave gradske službe sa mehanizacijom. Međutim, seča je počela noćas, i kako saznajemo, posečeno je oko 20 stabala.

Peticiju protiv seče drvoreda za 24 sata potpisalo je 400 ljudi, a građani su već danima okupljeni u Ulici Vuka Karadžića i organizuju dežurstva kako bi spasili lipe. Građani koji su pokrenuli inicijativu za odbranu lipa ističu da su one stanište zaštićene vrste goluba grivaša koji su u njihovim krošnjama napravili gnezda.

„Jasno mi je zašto građani to rade, jer ovaj drvored je nešto što je već godinama zaštitni znak Ulice Vuka Karadžića. Međutim, problem na kolovozu i na trotoarima je i više nego očigledan, i zaključak inspekcijskih službi nakon obilaska terena je takav da je uklanjanje drvoreda neophodno. Ono što je potrebno da se uradi je to da se zasadi drveće čiji koren ide u dubinu i mi ćemo upravo to uraditi“, rekao je predsednik opštine Smederevska Palanka Toplica Pintorović na konferenciji za novinare  održanoj 17. jula.

Prema njegovim rečima, seča lipa je neophodna jer njihovo korenje podiže asfalt na kolovozu i šteti trotoarima. Dodaje da je odluka o seči doneta na osnovu mišljenja Komisije za uklanjanje zdravih stabala na javnim zelenim površinama.

N1

„Ukoliko želimo da Ulicu Vuka Karadžića saniramo onako kako treba, onda moramo da razmišljamo na duži period i da ulicu ostavimo u dobrom stanju i generacijama koje dolaze“, poručio je prvi čovek Smederevske Palanke.

On je rekao da rekonstrukcija ulice podrazumeva presvlačenje asfalta na kolovozu u dužini od skoro jednog kilometra, ali i sadnju 48 novih stabala – kuglastog javora, kuglastog jasena ili kuglastog bagrema. Lipe na ovom spisku nema, a koje od nabrojanih drveća će biti zasađeno, zavisi od, kako je najavio, raspoloživosti navedenih stabala u rasadnicima.

U rešenju o seči i radovima, koje je objavljeno na sajtu lokalne samouprave, navodi se da je sadnja novog drveća planirana za jesen 2017. godine uz obrazloženje da je to najbolji period za sadnju listopadnog drveća.

Građani, međutim, tvrde da u rešenju nije naveden konkretan rok za sadnju, zbog čega sumnjaju da će novi drvored nići u Ulici Vuka Karadžića.

N1