Nestorov: Hoćemo efikasan sistem koji štiti od nasilja

Vesti 17. jul. 201717:56 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

Aktivisti NVO koje se bave pravima i zaštitom žena zatražili su na protestu odgovornost nadležnih institucija i ministarstava za propuste koji su u Novom Beogradu i Rakovici doveli do ubistava dve žene i jednog deteta. Sistem mora da se menja, mi ga plaćamo i hoćemo efikasan sistem koji štiti žene od muškog nasilja, kaže Aleksandra Nestorov.

Koordinatorka mreže „Žene protiv nasilja“ Aleksandra Nestorov kaže da joj je žao što je moralo da dođe do protesta pa tek onda do odgovora ministarstva i, kako smatra, u ozbiljnoj zemlji odgovor bi stigao odmah.

 „Ozbiljan odgovor državnih službi koje su finansirane našim sredstvima da pruže podršku i zaštitu, to bi bilo normalno, ne bismo morali da razgovoamao o tome, to je odgovorno postupanje institucija i države. Mi tražimo konkretne pozicije unutar centra i drugih institucija koje su zakazale i koje će trpeti sankcije. Kad stignu takvi odgovori bićemo zadovoljni“, rekla je Nestorov.

Biljana Slavković, psihoterapeutkinja Instituta za psihodramu, objašnjava da kada je reč o problemima sa kojima se suočavaju žrtve postoji poteškoća kako da se proceni rizik.

„Postoji skala rizika i pokušavamo da skrenemo pažnju šta je najvažnije kod prevencije, a to je procena rizika. U nekim zemljama postoji ček lista i lako se odredi, kod nas procena rizika – kako radnik centra procenjuje, koliko ugrožava nasilnik, to je često ad hok, daje se stručno mišljenje, a centar uvek može da traži veštačenje da se proceni stanje nasilnika. Važno je slušati žrtvu, kako procenjuje rizik, jer najboje poznaje nasilnika, najčešće se žene ne slušaju, deca se ne slušaju. Imate slučaj da je prijavljeno nasilje i da se tek posle nekoliko meseci poziva žrtva. Žrtvi mora da se veruje. Ako ne osuđujete nasilje i ako pomislite možda ova žena laže i manipuliše onda ne možete da procenjujete rizik“, kaže Biljana Slavković.

Ona kaže da su žrtve često neinformisane i napominje da „institucije možda mogu da čekaju, ali žrtve ne mogu“. „Porazan je efekat kašnjenja jer se ti životi krune“, dodala je.

Izvor : N1

Aleksandra Nestorov se pita ako institucije imaju problem da komuniciraju između sebe, kako žena treba da uđe u sistem i dodaje da je to poražavajuće.

„Između 30 i 50 odsto slučajeva koji su se završili femicidom, nasilje je bilo prijavljeno, to je neodgovorno postupanje institucija, nemate nijedan izveštaj nadležnih ministarstava o propustima, trebalo je napraviti ozbiljnu analizu, ko je propustio da postupi po zakonu, oni bi bili sankcionisani“, rekla je Nestorov.

Biljana Slavković kaže da joj je žao što često dolaze u situaciju da, kako je rekla, „gase vatru“, i dodaje da tako dugoročno ne mogu da se rešavaju stvari. Pita se koliko još resursa treba uložiti u obuku institucija „da rade svoj posao“.

„Lično sam učestvovala u nebrojeno obuka, imali smo solidnu zakonsku regulativu koju smo i pooštrili, ali stvari se ne porpavljaju. Mi smo društvo s visokom tolerancijom na nasilje, sa neodređenim jasnim stavom prema ratnim zločinima, to se sve reflektuje na situaciju kada imamo vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, nasilje prema institucijama. Institucija centra za socijalni rad nije u stanju sebe da zaštiti ni uz pomoć policije. Najvažnije je da svi osudimo naislje, ako to ne uradimo, ni ček liste, ni akti neće biti dovoljni. Osuđivanje nasilja je kontinuiran proces, ako neko u govoru osudi nasilje, a onda u sledećem pasusu abolira nasilnika imamo problematičnu situaciju. Niko nema pravo nikog da zlostavlja i niko ne sme da živi u nasilju“, rekla je ona.