Održan protest protiv nasilja nad ženama

N1

Aktivisti nevladinih organizacija koje se bave pravima i zaštitom žena zatražili su danas na protestu u Beogradu odgovornost nadležnih institucija i ministarstava za propuste koji su u Novom Beogradu i Rakovici doveli do ubistava dve žene i jednog četvorogodišnjeg deteta.

„Nijedna žena manje-nijedna mrtva više“, „Stop femicidu“, „Reagujmo dok ne bude kasno“, „Zašto ih nema među nama“, „Muško nasilje ženama je zločin“, „Kaznimo neodgovorno postupanje institucija“ bili su transparenti koje su akivisti držali dok su uzvikivali parole uz zvuke pištaljki.

Aktivisti Mreže žena protiv nasilja, Autonomnog ženskog centra i Žena u crnom pročitale su ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja proglas u kojem traže odgovornost, otkaze i smene svih koji su, zbog pogreše procene rizika, dopustili da se dogode tragedije u centru za socijalni rad u Novom Beogradu gde je žena ubijena pred troje dece i ispred Centra za socijalni rad u Rakovici gde su ubijeni žena i dete, a troje radnika centra povredeno.

N1

„Sistem mora da se menja. Ako neće da se menja mi ćemo ga promeniti. Pravda pre zločina, a ne posle. Nećemo institucije koje se plaše nasilnika. Država ima najviše moći i zato je njena uloga najveća“, neke su od parola iz proglasa koje su pročitane ispred zgrade Ministarstva u Nemanjinoj ulici.

Aleksandra Nestorov iz organizacije Mreža žene protiv nasilja rekla je da, za sedam godina koliko prate slučajeve femicida, nijedno ministarstvo nije izašlo sa detaljnom analizom propusta koji su učinjeni, niti sa izveštajem ko je odgovoran za neadekvatno postupanja ili nepostupanja u slučajevima prijave muškog nasilja nad ženama.

„Odgovornost, ostavke, smene, sankcije i to ćemo ponavljati“, istakla je ona precizirajući da se to odnosi na sve koji u slučajevima femicida, gde je prethodno bilo prijavljivano nasilje u institucijama nisu preduzeli sve što je u njihovoj moći, odnosno predviđeno zakonom ili procenili rizik kako bi sprečili femicid.

Slobodanka Macanović iz Autonomnog ženskog centra istakla je da ta organizacija insistira na doslednoj primeni postojećih zakonskih rešenja koja su u Srbiji dobra.

„Jasno je da se ne može svako ubistvo sprečiti, ali institucije moraju da učine sve kako bi se sprečili slučajevi nasilja nad ženama i decom“, rekla je ona i ocenila da je u dva poslednja slučaja porodičnog nasilja najodgovorniji sistem zaštite.

Protest protiv nasilja nad ženama i u Nišu

Prostest zbog nasilja nad ženama i u Nišu. „Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više“, slogan je protesta nevladinih organizacija održanog ispred tamošnjeg Centra za socijalni rad.