Policajci u Centrima za socijalni rad za vreme poseta

Vesti 14. jul 201713:52 > 14:07
N1

Direktor policije Vladimir Rebić je posle sastanka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa ministrima pravde Nelom Kuburović i ministrom rada Zoranom Đorđevićem, dao hitan nalog policajcima da pojačano vrše opservaciju, odnosno obilaze prostorije svih centara za socijalni rad.

Policijski službenici od danas su stupili u komunikaciju sa direktorima centara za socijalni rad u cilju pribavljanja podataka kada su termini u kojima će se susresti roditelji sa decom u slučajevima u kojima postoje podaci da je jedan od roditelja prethodno počinio nasilje nad supružnikom ili detetom.

Policajci će u tim terminima biti fizički prisutni u blizini objekata kako bi mogli pravovremeno da reaguju.

Ove mere usledile su posle dvostrukog ubistva ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, kada je muškarac ubio svoju bivšu suprugu i sina, a ranio troje zaposlenih u centru.

„Grupa Ministarstva pravde radi već na odgovarajućim izmenama, tako da će se svakako razmatrati pitanja izmene krivičnih dela i propisanih kazni kada je reč o nasilj u porodici“, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je podsetila da je krivični zakonik izmenjen i dopunjen i u novembru prošle godine, kada su određene kazne pooštrene, odnosno povećani su donji minimumi za izricanje kazni.

Ministar za socijalni rad, Zorađ Đorđević, najavio je za ponedeljak sastanak sa direktorima centara za socijalni rad kako bi čuo njihove primedbe i predloge kako da se poboljša bezbednost na radu.

„Da li je dobro da stoji policija, da li je dobro da imamo pripadnike fizičkog obezbeđenja. Mi u ponedeljak imamo sastanak sa direktorima svih socijalnih ustanova. Ja želim njih da čujem šta imaju kao zemerku i predlog kako da se unapredi njihov rad i bezbednost na radu. Videćemo da li je njihov predlog taj, ukoliko jeste – nije nikakav problem. Sve u interesu bezbednosti mi ćemo tako i da uradimo“, rekao je Đorđević.