NVO: Preispitati odluke o viđanju dece s nasilnim očevima

Vesti 13. jul 201717:34 > 17:37
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Više od 100 organizacija civilnog društva Srbije zatražilo je od sudova da hitno preispitaju sve nepravnosnažne odluke o viđanju dece sa očevima koji su činili nasilje. Od centara za socijalni rad NVO traže da obustave sva viđanja u kontrolisanim uslovima za koja ne postoji sudska odluka.

Članice Mreže organizacija za decu Srbije i Mreže Žene protiv nasilja uz podršku Autonomnog ženskog centra ocenile su u saopštenju da način viđenja i mesto susreta deteta i roditelja treba da budu određeni u skladu sa prethodno podrobno procenjenim bezbednosnim rizicima i da za svaki konkretan slučaj postoji individualni bezbednosni plan.

„Profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosuđa treba primarno da se rukovode najboljim interesom deteta. Insistiranje na održavanju kontakta deteta sa roditeljem u slučajevima kada postoji partnersko nasilje i nasilje nad decom nespojivo je sa pravom deteta na ostvarivanje kontakta sa roditeljem“, ocenile su nevladine organizacije.

Navodeći da je prekid partnerstva ili razvod braka jedan od ključnih rizika za eskalaciju porodičnog nasilja, organizacije civilnog društva su ocenile da profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosuđa „ne smeju da ignorišu ovaj rizik i omogućavaju nasilniku viđanje sa detetom i susrete sa ženom“.

U Centru za socijalni rad u beogradskoj opštini Rakovica u sredu je muškarac ubio ženu i dete, a pre nedelju dana, u novobeogradskom Centru za socialni rad ženu je ubio bivši suprug.