Rot uveren da će vlada Ane Brnabić nastaviti reforme

Vesti 10. jul 201711:21 > 15:01
Tanjug/Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, koji joj je čestitao na izboru na premijersku funkciju i istakao da veoma ceni njenu kompetentnost u koju je, tokom ranije saradnje, imao priliku da se uveri.

Rot je takođe izrazio uverenje da će Srbija tokom njenog mandata nastaviti sa modernizacijom i reformama na dobrobit građana Srbije, saopštila je kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Brnabić je naglasila opredeljenost Srbije da nastavi sa neophodnim reformama, naročito u oblasti vladavine prava, na putu ka Evropskoj uniji.

Rot je potvrdio da će Nemačka ostati blizak i pouzdan partner Srbije i naglasio da želi da Srbija postane članica Evropske unije i da će Srbiji i nadalje pružati političku i finansijsku podršku.

On je dodao da je Nemačka do sada odvojila preko 1,6 milijardi evra za razvoj Srbije.

Brnabić i Rot su istakli značaj bliske regionalne saradnje i izrazili očekivanje da će predstojeći samit u Trstu dati dobre rezultate, naročito u oblasti infrastrukture i u uspostavljanju zajedničkog ekonomskog prostora.

Jačanje vladavine prava ubrzava put Srbije ka EU

Rot se prethodno sastao sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i pritom istakao  važnost nastavka i ubrzanja dinamike reformskih procesa u Srbiji, posebno u oblasti vladavine prava, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

On je ocenio i da će to dovesti do ubrzanja dinamike pristupnih pregovora i napretka Srbije ka EU.

U saopštenju je navedeno i da je Rot izrazio uverenje da je Srbija ključna država za stabilnost regiona i da je pouzdan partner i Nemačke i Evropske nije.

Rot je istakao značaj formiranja Ministarstva za evropske integracije za nastavak pristupanja Srbije EU i čestitao Jadranki Joksimović na izboru za ministarku, navodi se u saopštenju.

Jadranka Joksimović je naglasila da su evropske integracije strateški cilj Srbije i da su reforme koje se u procesu pristupanja EU sprovode u funkciji sveukupnog razvoja države.

Ona je istakla da se Srbija zalaže za saradnju u regionu, jer je ona preduslov mira, razvoja i stabilnosti.

Dodala je da će Srbija i u predstojećem periodu biti kredibilan i pouzdan partner EU, sa kojom će, kako je rekla kao i do sada, aktivno sarađivati u rešavanju problema značajnih za EU, među kojima je i migrantska kriza.

Jadranka Joksimović je precizirala da je Beograd jasno opredeljen za nastavak razgovora sa Prištinom i puno sprovođenje Briselskog sporazuma i naglasila važnost formiranja Zajednice srpskih opštine.