Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zakazao u praksi?

Vesti 07. jul 201718:22 > 18:30
Podeli:
Izvor: N1

Od početka godine ubijeno je 18 žena koje su bile žrtve porodičnog nasilja. Poslednji slučaj kada je suprug ubio majku pred očima troje dece u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu - otvorio je stara pitanja. Da li je incident mogao biti sprečen?

Dok nadležni ili ćute ili prebacuju odgovornost s jednih na druge, organizacije za zaštitu prava žena ukazuju na to da se pokazalo da se novi Zakon o sprečavanju porodičnog nasilja ne primenjuje.

Kontrolisano viđanje otelo se kontroli. Tragedija je otvorila pitanje da li je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je na snazi od juna – već pao u praksi. Ko je zakazao?

„Ako novi Zakon propisuje grupu za koordinaciju koja se sastaje na 15 dana i tu grupu čine tužilaštvo, Centar za socijalni rad i policija – onda je jasno ko je odgovoran – tužilaštvo, Centar za socijalni rad i policija. Policija je morala da dođe sa informacijom da postoji slučaj koji je ozbiljnog bezbednosnog rizika“, izjavila je Bobana Macanović iz Autnomnog ženskog centra.

U policiji zvanično ćute, nezvanično za N1 kažu – uradili smo sve. U Centru za socijalni rad svaljuju krivicu na sud koji je odredio meru kontrolisanog viđanja, u Društvu sudija tvrde – odluka je doneta u skladu sa preporukom centra. Nezamislivo je – Dodaju – da baš svaki od skoro 5.000 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja godišnje u Srbiji prođe bez kobnog epiloga.

„Hoću da kažem da čak i u najboljim okolnostima nasilja se dešavaju u bilo kojoj državi na svetu, tako da nekada čak i da su sve okolnosti pripremljene da spreče nasilje, nasilje može da se desi. Čak i da je taj čovek bio lišen roditeljskog prava, da mu je bilo zabranjeno da viđa dete, kako možemo da znamo da ih ne bi pratio našao na ulici i ubio“, izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Ključ je u komunikaciji nadležnih – izričiti su u Autonomnom ženskom centru i dodaju: očigledno je da tužilaštvo, policija i centri za socijalni rad ne igraju timski.

„I mi opet imamo istu situaciju zbog koje je i donet novi Zakon, a to je igranje ping ponga, nismo mi nego oni, nisu oni nego oni“, rekla je Bobana Macanović.

A kako na najnoviji incident reaguju u Ministarstvu za socijalna pitanja? Po starom. Iz tog resora poručuju: pokrenuli smo postupak nadzora Centra za socijalni rad u konkretnom slučaju i garantujemo da će svi odgovorni za eventualne propuste biti sankcionisani.