Veštačenje: Nikolić nije morao da bude u zatvorskoj bolnici

Vesti 07. jul 201714:34 > 14:48
N1

Milorad Nikolić iz Crvenke, koji je preminuo u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, prema kontrolnom, dodatnom nalazu veštaka morao je da bude pušten na lečenje sa slobode. Porodici preminulog odbijen je i zahtev da im se dostavi pismeni nalaz obdukcije, a navode da će se i zbog toga žaliti Povereniku.

Nikolić je pritvoren u decembru prošle godine zbog SMS poruka koje je slao komšiji, a koje je  tužilaštvo ocenilo kao pretnju po bezbednost sadašnjeg predsednika Srbije i ministra policije. Nakon štrajka glađu u somborskom zatvoru, u kome mu je određena i psihijatrijska dijagnoza, pre oko pola godine je prebačen u Beograd, u zatvorsku bolnicu, gde je lečenje nastavljeno. Jednog jutra mu je pozlilo, a reanimacija koja je trajala 45 minuta nije dala rezultate.

Medicinski fakultet u Novom Sadu danas je dostavio naloženo dodatno, kontrolno sudsko-medicinsko veštačenje Nikolića koji je preminuo u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu 14. juna.

Advokat porodice pokojnika Feđa Dimović, koji je nalaz dostavio našoj redakciji, naveo je da je interesantno da je veštačenje urađeno u danu kada je Nikolić preminuo u zatvorskoj bolnici, a dostavljeno danas.

Prema mišljenju komisije veštaka, i kako se navodi u dokumentu, potrebno je preinačiti ranije izrečenu meru obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi – u meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi, a koja može biti sprovedena u ambulatnim uslovima.

Kako navodi Dimić, veštak iz Specijalne zatvorske bolnice – dr Marija Panić već ranije je, na glavnom pretresu od 23. februara 2017, u ime komisije veštaka, predložila sudu da se Milorad Nikolić leči na slobodi.
„To znači da je Nikolić nepotrebno proveo u pritvoru dodatna četiri meseca, što je na kraju bilo i pogubno za njegov život“, navodi Dimović.

Prema ranijim tvrdnjama advokata Dimovića, usledila je višemesečna prepiska o troškovima i odbijanje stručnjaka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu da veštače, ako ne dobiju novac unapred. Prepiska je, kako kaže, trajala skoro četiri meseca.

Odbijen zahtev porodice za pismeni nalaz obdukcije

Pritvorenik Milorad Nikolić iz Crvenke preminuo je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu 14. juna usled trombne embolije pluća, što je dovelo do srčanog zastoja, pokazala je obdukcija.

Obdukcijom tela Milorada Nikolića nisu ustanovljene mehaničke, fizičke i asfiktičke telesne povrede koje bi mogle biti uzrok smrti, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Advokat Dimović navodi i da je, odlukom upravnika Instituta za sudsku medicinu dr Slobodana Nikolića od 27. juna 2017, odbijen zahtev porodice Milorada Nikolića da im se dostavi pismeni nalaz obdukcije, iako je porodica podnela zahtev za obdukciju još 15. juna 2017.god. „Iz tih razloga ćemo biti prinuđeni da se obratimo žalbom Povereniku za informacije od javnog značaja“, naveo je advokat Dimović.