Romčević: Odlazak mladih je naše najveće stradanje

Vesti 04. jul. 201709:14 > 09:21
Podeli:
Izvor: N1

Smerovi informacionih tehnologija najtraženiji su na srpskim fakultetima, a Nebojša Romčević, dramski pisac i scenarista, smatra da je razlog u činjenici što se ta zanimanja mogu brzo unovčiti u inostranstvu. On je gostujući u Novom danu rekao da mladi sada odlaze posle završene srednje škole i istakao da ih grobovi predaka neće vratiti u Srbiju.

„Bojim se da je odliv zastrašujuć i to je stvar o kojoj bi trebalo pričati svaki dan po ceo dan“, rekao je Nebojša Romčević u Novom danu.

Prema njegovom mišljenju, za nekoliko godina neće postojati konkurencija ni za jednu poziciju u zemlji, a loši đaci i studenti postaće direktori svega jer su oni najbolji otišli iz zemlje već posle završene srednje škole.

„Ideja koja je u glavama tih ljudi je ‘što pre otići’. Odlaze već sa završenom srednjom školom, dobijaju stipendije i završavaju fakultete u inostranstvu. Bojim se da kada završe studije država Srbija neće imati šta da im ponudi da se vrate. Patriotizam i grobovi predaka nisu razlog da se vrate. To je najveće strdanje koje nam se dešava“, naglašava Romčević.

„Evropa traži novu frazu koja će nam nahraniti sujetu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je tokom dijaloga sa Prištinom u Briselu da Evropska unija da konrektne rokove kada će Srbija ući u tu zajednicu.

„Ako će nam Evropska unija pomoći da izađemo iz magle, a ona je u još gušćoj magli, onda prisustvujemo jednoj zabrinjavajućoj izjavi“, rekao je Romčević.

Dodaje da je ona u hiperbirokratizovanoj i indiferentnoj poziciji prema nama potrošila sve fraze i sada je u potrazi za novom frazom koja će nam nahraniti sujetu.

„Naša malenkost nije u srazmeri sa našom sujetom. Svi skupa sebe doživljavamo kao veliki faktor stabilnosti na severnoj polulopti, a zapravo smo na kraju prioriteta. Oni će čekati da se izmorimo s vremenom, da se asimilujemo i preklopimo za vek i dva“, kaže gost Novog dana.

Kada je u pitanju priznavanje Kosova, Romčević kaže da je samo priznavanje simbolična stvar a da njega zanima kako će stvari funkcionisati pošto se to desi.

„Istorijski, Kosovo je manje bilo srpsko nego što je bilo, tako da će možda opet biti, pa neće biti. U istoriji se ništa ne dešava bespovratno“, rekao je Ročević.

„Halucinacija pojedinca može da postane problem društva“

Jedna od tema koja je prisutna u društvu je i promena ustava. Upita šta bi to donelo građanima, Nebojša Romčević kategorično odgovara – ništa i dodaje da je atmosfera sve, samo ne demokratska i konstruktivna, kako bi se došlo do kvalitetnog ustava.

„Stalno imamo iznuđene ustave koji se donose za određenu prigodu. Daleko smo od toga da se stvori ustav koji će potrajati i iza koga ćemo stati svi kao pojedinci“, napomine Romčević.

Dodaje da je za dobrobit zemlje, vlasti i građana, neophodno da postoji demokratski dijalog između vlasti i opozicije i konstruktivna dinamika.

„Kada nemate nikoga ko će vas korigovati, brzo nešto što je halucinacija pojedinca može postati državni problem“, upozorava gost Novog dana.