Svilanović: Kapacitet Srbije da ide brže u evrointegracije

Vesti 29. jun 201707:41 > 07:46
N1info

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović ocenio je u Dubrovniku da Srbija ima kapaciteta da ide brže na putu evropskih integracija, ali da nažalost ne zavisi sve samo do nje i kapaciteta njene administracije.

Svilanović je u intervjuu za novinsku agenciju Beta rekao da se u trenutku kada ima mnogo tema o kojima se razgovara unutar Evropske unije (EU) Zapadni Balkan teško može vratiti u sferu interesovanja EU.

„Put Srbije u EU može da bude brži, ali da bi bio brži, potrebno je uveriti birače unutar Unije. Poslati jednu poruku koja je bolja od onoga što oni svakodnevno čitaju“, rekao je Svilanović.

Upravni odbor strategije „Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020) RCC-a odobrio je juče u Dubrovniku godišnji izveštaj o primeni tog dokumenta (ARI), a Svilanović je ocenio da je Srbija postigla dobre rezultate u primeni strategije, posebno u oblasti povećanja zaposlenosti.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da Srbija predvodi region po broju otvorenih radnih mesta i broju visokoobrazovanih mladih ljudi koji dolaze na tržište rada, da je na zadovoljavajućem nivou po privlačenju direktnih stranih investicija, ali da je, međutim, percepcija o efikasnosti vlade niska, rekao je Svilanović.

On je rekao da je usvajanju godišnjeg izveštaja prethodio sastanak na kojoj je svakoj zemlji omogućeno da dođe sa jednom temom i prezentuje kako je došla do rezultata.

Jasna Atanasijević iz Republičkog sekretarijata za javne politike je na godišnjem sastanku RCC-a prezentovala niz mera koje su vlasti u Beogradu preduzele u poslednjih nekoliko godine kako bi smanjile nezaposlenost.

Svilanović je ocenio da je Srbija postigla značajan napredak u cilju povećanja zaposlenosti.

„Brojka od 300.000 novih radnih mesta je jako dobra za Srbiju, druga brojka koja je takođe dobra, jeste priliv stranih investicija. Srbija je na 66 odsto od onoga što je nekakav cilj dogovoren 2013. godine“, rekao je on.

Generalni sekretar RCC-a naglasio je da pored dobrih rezultata postoje i neke druge brojke koje nisu zadovoljavajuće.

Istakao je da Crna Gora ima dobre rezultate kada je u pitanju korišćenje obnovljivih izvora energije, kojih Srbija nema, navodeći da takve rezultate mogu objasniti prirodni razlozi kao što je bogatstvo vodom, pa je onda udeo u ukupnoj potrošnji veći nego u Srbiji, gde očigledno vodni potencijal još uvek nije tako iskorišćen.

Među učesnicima Upravnog odbora strategije JIE 2020 bili su ministri, zamenici ministara i viši službenici iz ministarstava odgovornih za evropsku integraciju, nacionalni koordinatori za strategiju JIE 2020 kao i nacionalni IPA koordinatori.

Glavni zadatak Odbora je da analizira napredak ostvaren prethodne godine kroz usvajanje godišnjeg izveštaja o sprovodjenju strategije „Jugoistočna Evropa 2020“ i otpočne novi ciklus upravljanja ovom strategijom.

Upravni odbor strategije JIE 2020 se sastaje jednom godišnje što je prilika da se daju smernice i preporuke Sekretarijatu Saveta za regionalnu saradnju kao i drugim učesnicima u sprovodjenju strategije.

Četiri tačke za stvaranje regionalnog ekonomskog područja

Goran Svilanović je izjavio da bi na samitu za Zapadni Balkan, u Trstu 12. jula, zemlje regiona trebalo da usvoje višegodišnji akcioni plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja koje ima za cilj bolju ekonomsku povezanost regiona.

Svilanović je u intervjuu za novinsku agenciju Beta rekao da plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja sadrži četiri elementa, i da će omogućiti potpunu liberalizaciju trgovine unutar regiona, uklanjanje carinskih barijera, povećanje mobilnosti radne snage, reformu investicione politike, ukidanje rominga i digitalizaciju.

„Prva celina je ono što bih ja nazvao CEFTA plus. CEFTA omogućava potpunu liberalizaciju trgovine unutar regiona. Ono što je plus i što se nalazi u ovom programu jeste potpuna liberalizacija trgovine uslugama (osiguranje, bankarstvo i slično) i uklanjanje takozvanih bescarinskih barijera koje bi trebalo da omogući povećanje trgovine u regionu“, naveo je generalni sekretar RCC-a.

On je rekao da se drugi element plana o formiranju regionalnog ekonomskog područja odnosi na povećanje mobilnosti radne snage unutar zemalja Zapadnog Balkana, automatsko priznavanje diploma i standardizaciju profesije.

Prema njegovim rečima, treći element odnosi se na investicije i reformu investicione politike koji bi omogućila da se region prema spolja predstavi kao zajednička investiciona destinacija i harmonizuju nacionalne investicione politike.

„Četvrti blok je digitalizacija. Tu su vlade jako otvorene i žele da se dogovore o usaglašavanju romiga medju ovih šest ekonomija regiona. Da on bude zajednički i da ide ka nuli – da u jednom koraku postanemo puni deo EU, bar u toj oblasti“, rekao je Svilanović.

Kako je naveo, dobra vest koja će doći sa samita u Trstu jeste da je region u stanju da se dogovori da funkcioniše kao regionalno ekonomsko područje.

Svilanović je rekao da će se u okviru pregovora razgovarati o putanjama optičkih kablova u regionu kako bi strani investitori i kompanije mogle da investiraju novac.

Generalni sekretar RCC-a je naveo da su zemlje regiona, a posebno Srbija veoma zainteresovane za dogovore o digitalizaciji, čiji je cilj da se privuče strani kapital i reformiše nacionalne politike u cilju boljeg iskorišćavanja postojećih resursa.